DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Бошњаци и међународна заједница оптужују Србe да користе запаљиву реторику, сепаратистичку реторику

Оптужбу и тврдњу да  Срби користе језик мржње, запаљиву реторику, сепаратистичку реторику, користе  Бошњаци и међународна заједница као димну завјесу којом прекривају/сакривају од јавности  прави, изворни смисао и садржај иницијативе и активности Републике Српске на враћању надлежности са државе на ентитет.

А у исто вријеме не желе чути и прихватити приједлоге иницијативе добронамјерних представника међународне заједнице, на примјер Верхаљија и Сијарта, јер су они Мађари а зна се чији су они пријатељи, Срба, Вучића и Додика.

За Бошњаке и међународну заједницу битно је подвести садржај, образложење српских иницијатива са флоскулом, да су Додикове изјаве и изјаве других српских представника језик мржње, који именују на разне начине.

  • „Зауставити реторику подјеле“: Бисера Турковић, Хелга Марија Шмид (1)
  • „Реторика подјеле“: Оливер Вархељи (2)
  • „Политика подјеле“: Хелга Марија Шмид, Жељко Комшић (3)
  • „Запаљива реторика“, „Запаљиви говор“: Јенс Столтенберг(4)
  • „Сепаратистичка реторика“, „Предратна и предизборна реторика“; Кристијан Шмид (5)
  • „Додикова запаљива реторика“: Јенс Столтенберг (6)

„Нећемо дозволити ултра националистичким политикама да подривају уствано-правни поредак БиХ и угрожавају мир.“, рекао је Мујо Агановић, предсједник Савеза РВИ и параплегичара на данашњем (25.новембар) протесту код ОХР-а у Сарајеву.

Од међународне заједнице „између осталог, траже да се заустави и санкционише улатра национаистичка, ратно хушкачка политика и хитно прекине блокада државе БиХ.“ (7)

Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић састала се са делегацијом Организације за еуропску сигурност и сарадњу (ОЕСС) коју је предводила генерална секретарка Хелга Марија Шмид (Helga Maria Schmid), и закључиле су да је потребно „Зауставити реторику подјеле, државне институције да наставе рад;“, очито лудирају да је главни кривац српска страна у Босни и Херцеговини. (8)

На сједници (25.новембара) Предсједништва ХДЗ-а, одржаној у Купресу, „Наглашено је како реторика која нарушава међунационане односе и којој јавност свједочи не може допринијети ничему осим националистичким партикуларним циљевима појединих политика.“ (9)

Шеф мађарске дипломатије Peter Сијарто је поручио: „Европски политичари који кртикују члана Предсједништва БиХ Милорада Додика никада до сада се нису срели с њим, нити су с њим разгварали да би могли да разумију његове ставове,...Сви кои интерпретирају Додикове ријечи треба да разговарају с њим да би након тога формирали своје мишљења.“ (10)

Због свега овог, што је горе изјавио, Сијарто сматра да би његове колеге са Запада требале више да разговарају са „руководиоцима Западног Балкана“.

Валдис Добровискис (Valdis Dombrovskis), извршни потпредсједник Европске коисије, у свом обраћању Европском парламенту је изјавио: „Тражимо да челници те земље (Босне и Херцеговине) раде на деескалацији и траже дијалог и да се не појачавају напетости.“ (11)

Комесар за проширење Европске уније Оливер Вархељи (Varhelyi) два дана ( новембар 2021.године) провео је у Босни и Хецеговини. Прије одласка из земље, Вархељи је упутио и ову поруку: (наглашавам, порука је упућена свим лидерима из реда свих народа, а не само српским лидерима!)

„Моја главна порука гласила је: лидери морају направити кораке ка смањењу тензија, избјегавати даљњу реторику дјеловања које поткопавају повјерење и државне институције, наставити дијалог, те се хитно вратити у потпуно функционалне институције.“ (12)

Тешко је ово остварити кад један од страна, бошњачка страна на примјер сваки разговор српске и хрватске стране приказује као уроту против њих, а разговора српске стране са представницима међународне заједнице подршком српским сепаратистичким циљевима.(13)

 

  1. https://nap.ba/news/86559

23 11 2021 Turković i Schmid: Zaustaviti retoriku podjela, državne institucije da nastave rad; nap.ba/news

  1. https://nap.ba/news/86617

24 11 2021 +Varhelyi: Povlačenje entiteta RS iz državnih institucija udaljava BiH od EU puta, potreban dijalog; nap.ba/news

  1. https://nap.ba/news/86564

23 11 2021 Schmid sa Komšićem: Opći izbori se moraju održati 2022.; nap.ba/news

  1. https://www.slobodnaevropa.org/a/31575497.html

23 11 2021 Stoltenberg: Zapaljiva retorika u RS izaziva ozbiljnu zabrinutost; slobodnaevropa.org

  1. https://nap.ba/news/86649

25 11 2021 +Schmidt: Dodik nema podršku za formiranje Vojske RS, a ne može ni nazad da ne izgubi obraz: nap.ba/news

  1. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/generalni-sekretar-nato-a-o-dodikovoj-zapaljivoj-retorici-podriva-jedno-od-nasih-najvecih-dostignuca-nastavljamo-saradnju-sa-bih-710739

23 11 2021 Generalni sekretar NATO-a o Dodikovoj zapaljivoj retorici: Podriva jedno od naših najvećih dostignuća, nastavljamo saradnju sa BiH; oslobodjenje.ba

  1. https://vijestionline.live/vijesti/aganovic-zelimo-mir-nikada-vise-necemo-dozvoliti-focu-prijedor-srebrenicu/

25 11 2021 Aganović: Želimo mir. Nikada više nećemo dozvoliti Foču, Prijedor, Srebrenicu…; vijesti online.live

  1. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/usvojena-inicijativa-parlamentarnih-zastupnika-nizozemska-ce-zatraziti-uvodenje-sankcija-za-milorada-dodika-710733

23 11 2021 Usvojena inicijativa parlamentarnih zastupnika: Nizozemska će zatražiti uvođenje sankcija za Milorada Dodika, oslobodjenje.ba

  1. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/hdz-retorika-koja-narusava-medunacionalne-odnose-i-kojoj-javnost-svjedoci-ne-moze-doprinijeti-nicemu-711202

25 11 2021 HDZ: Retorika koja narušava međunacionalne odnose i kojoj javnost svjedoči ne može doprinijeti ničemu; oslobodjenje.ba

  1. https://vijesti.ba/clanak/552913/sijarto-evropski-lideri-da-prvo-saslusaju-dodika?fbclid=IwAR3ZM-3kDgffVgUZmO2dVvgUWQdS6u9BITVFilhTgsFMOad0KFjgBKTDlwo

25.11.2021 / 21:54 Politika - Šef mađarske diplomatije Sijarto: Evropski lideri da prvo saslušaju Dodika

 

  1. https://ba.n1info.com/vijesti/potpredsjednik-ek-brine-nas-situacija-u-bih-celnici-moraju-raditi-na-dijalogu/
  • 23 1 2021 Potpredsjednik EK: Brine nas situacija u BiH, čelnici moraju raditi na dijalogu; ba.n1info.com

 

  1. https://avaz.ba/vijesti/bih/699288/varhelji-lideri-moraju-napraviti-korake-ka-smanjenju-tenzija

25 11 2021 Varhelji: Lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija; avaz.ba

 

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/varhelyi-odlazi-na-noge-dodiku-i-cvijanovic-drska-poruka-evropskog-komesara/438094

24 11 2021 Analiza / Várhelyi odlazi "na noge" Dodiku i Cvijanović: Drska poruka evropskog komesara; radiosarajevo.ba

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (28.11.2021.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog