DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Jesu li žrtve genocida koje su u genocidu ubijene iste kao i one žrtve koje su u genocidu poginule?

Ovaj blog je inspirisan stavovima koje su ovih dana ponudili Sandra Benčić, Zoran Milanović i Petar Đokić.

Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije, osvrnula se u hrvatskom Saboru (2.12.2021.gdine) na politčke poteze HDZ-a BiH, kad su njihovi delegati glasali za zaključak, koji je predložio Klub srpskog naroda, kojim se traži da „oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja gnocida u Srebrenici, istu i ponište“ i  pitala se tokom svog govora: „Na čiju će se stranu svrstati? Onih koji genocid opravdavaju? Kako (vas) nas nije sram i pred nama samima ali i međunarodno biti protiv onoga što je što je i civilizacijska činjenica?“

Nikad nisam opravdavao bilo koji ratni zločin pa i zločin genocida, naprotiv osuđujem sve zločine, a posebno zločin genocida. Nisam od onih koji negiraju genocid u Srebrenici, prihvatam pravosnažne presude. Kao sociolog istraživač, humanista, višdecenijski borac za ljudska prava koristim prava i slobode, koristim slobodu govora da kritički razmišljam o svim do sada ponuđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici, pri tom imam u vidu da postoje pravosudne i istorijske činjenice, a sve skupa se to može nazvati civilizacijska činjenica.

Sandra Benčić je prihvatila sudske činjenice da se u Srebrenici desio genocid, i to je  za nju očito i civilizacijska činjenica, i vjerovatno se ne pita, ne sumlja da će to postati i istorijska činjenica!

Sandre Benčić, govori o 1.200 nestalih Bošnjaka Srebrenice koji još nisu pronađeni i tvrdi da se uglavnom radi o „starijim maloljetnicima“!, dajući javnosti činjenice koje će izazvati određene emocije.

Čitajući i razmišljajući o njenim stavovima, „I kako možemo ne samo neosuditi, nego stati na stranu onih koji negiraju genocid? Zločin u kojem je još uvijek 1.200 nestalih maloljetnika!“ vidim da joj je zadnja rečenica neprecizna. Zato ona iznosi stavove, činjenice kojima pojašnjava šta želi reči,  pa to u sljedećoj rečenici pokušava precizirati, pojasniti, ali i dalje ostaje nedorečena, neprecizna.

"I građani u BiH još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici. Uglavnom se radilo o starijim maloljetnicima. U vrijeme nestanka neki od njih su bili 15-godišnjaci i 16-godišnjaci.“

Ova njena izjava pokazuje da Sandra Benčić ne vlada sa istorijskim činjenicama, koje nisu sudske činjenice, jer ih nema u pravosnažnim presudama sudova, ali se mogu pronaći u dokumentima, Međunarodne komisije za nestala lica, Institutu za nestala lica Bosne i Hercegovine, Memorijalnom centru Srebrenca-Potočari, od kojih će neke kao istorijske činjenice postati i civilizacijske činjenice.

Na kamenom postamentu u Potočarima uklesana je informacija da je ovo mezarje za 8.372 žrtava genocida, što nije tačno danas a neće biti ni sutra!

Međunarodna komisija za nestala lica i Instutut za nestala lica BiH utvrdio je da postoji  7.637 nestalih lica.

Od tog broja verifikovano je 6.812 nestalih lica, a aktivno se traga za još 825 nestalih lica.

Na mezarju Potočari i na drugim mezarjima sahranjeno je oko 6.700 nestalih lica čiji je identitet utvrđen.

Među sahranjim licima nalazi se 56 žena i 438 djece, maloljetnika od 484 koliko je prijavljeno i vrifikovano da su nestali.

Podaci pokazuju da se još traga za 825 nestalih lica , a ne 1.200 koliko tvrdi saborska zastupnica Sandra Benčić, i nije u pravu kad  tvrdi da je Srebrenica „Zločin u kojem je još uvijek 1.200 nestalih maloljetnika!“ jer logično je da se na osnovu njenih izjava može zaključiti da „još uvijek (nedostaje) 1.200 nestalih maloljetnika!“

Javno dostupni podaci, koji govore da se danas traga se za još 46 maloljetnika, pokazuju da u svakom slučaju saborska zastupnica nije u pravu kad govori o činjenicama koje su vezane za genocid u Srebrenici.

Pišem ovaj tekst i pod uticajem javnih, večinom ostrašćenih sramotnih I nedopustivih  komentara bez pravih argumenata, koji su upučeni predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću zbog izjave: „Dakle nije sve isto kao što i svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Ni govora.“

Zoran Milanović pojasnio je danas (3.12.2021.godine) svoje stavove, argumentaciju kad je izjavio da nije isto kad je neko ubijen metkom a drugi mačetom. U tom kontekstu postavlja se pitanje jesu ili iste žrtve oni koji u ubijeni u genocidu i oni koji su poginuli tokom genocida, jer ubijeni civili i zarobljeni vojnici su predmet ratnih zločina dok poginuli to nisu, oni su legitimna vojna meta!

Petar Đokić, ministar u Vladi Republike Srpske izjavio je (3.12.2021.godine) da ne treba negirati genocid u Srebrenici, i u isto vrijeme ponudio pitanje za razmišljanje: “Pitanje je da li taj genocid ima tu razmjeru?”

Pratim godinama i analiziram javne stavove u Bosni i Hercegovini o žrtvama rata.  Neki tvrde da su sve žrtve iste a drugi da nisu. Kad iznesete stav da su sve žrtve iste dobijete komentar, to vam je pokušaj izjednačavanje žrtve i zločinca, ili, jedne žrtve su posljedica plana, ubijene namjerno i sistematski a druge žrtve su posljedica slučajne, nenamjerne i neplanirane aktivnosti. Žrtva, napadnuti ne može činiti zločine kad se brani, završni je i krovni bezpogovorni stav, poslije koga nema nastavka dijaloga.

 

Prilozi uz komentar:

  1. http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=74543

02 12 2021 ZASTUPNICA U SABORU HRVATSKE BENČIĆ OČITALA LEKCIJU LICEMJERIMA I NEGATORIMA GENOCIDA HDZ-A BIH: SRAMITE SE!; bosnjaci.net

  1. https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2021/12/2/milanovic-o-srebrenici-nije-svaki-genocid-isti

02 12 2021 Milanović o Srebrenici: Nije svaki genocid isti; balkans.aljazeera.net

  1. Dnevnik u 19 N1,

03 12 2021

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (04.12.2021.)     

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog