DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Јосиповић и други ослобођени оптужби за геноцид у Сребреници

Или како Бошњаци и ослобађајућу пресуду користе да наставе оптуживати и демонизирати Србе, користећи своје старе лажи.

У недостатку доказа Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зоњића оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва Источне Босне.

„Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење, казала је предсједавајућа Вијећа Минка Крехо, додајући да присуство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду“. (1)

А од чега је ослобођено јавно мнење, медији у Републици Српској, ослобођено је од потребе да се парира сарајевској пропаганди!

„Srpska nema medije koji bi mogli da pariraju sarajevskoj propagandi“ изјавио је Милорад  Додик ових дана. (2)

Нисам нашао ни на једном српском медију стручне о аргументоване коментаре поводом ове пресуде, а имали су шта коментарисати везано за пресуду и коментаре Бошњака о њој.

Темељно битну судску чињеницу да „Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење“ бошњачки медији нису коментарисали, јер им то не одговоара, а свима нама је познато да нема геноцида ако нема намјере да се истријеби једна друштвена група.

Основи став у оспоравању геноцида у Сребреници да ни у једној правоснажној пресуди није ван сваке сумње доказана намјера Срба да изврше геноцид у Сребреници и то српски медији морају увијек нагласити, а посебно кад има пред собом пресуду у којој судије кажу „Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење.“

Али су зато одмах бошњачки дежурни представници невладиних организација, политичари, аналитичари и новинари реаговали, Емир Суљагић и Тахир Захировић. Њихове изјаве уз основне информације о пресуди, и наравно са коментарима Емира Суљагића и Тахира Захировића пренијело је до данас (06.12.2021.године) 24 бошњачка портала из регије.

„Овдје треба истаћи двије ствари. Прво, ово може бити резултат само криминално аљкаве оптужнице и криминално аљкавог поступка вођеног од стране Тужилаштва БиХ. То не би требало да нас чуди јер је Тужилаштво БиХ, односно његов Посебни одјел за ратне злочине, према ономе што смо до сада ове године имали прилику видјети, био изравно умијешан  у барем опструкцију осумњичених и оптужених за геноцид“. Нагласио је у свом коментару Емир Суљагић. (3)

„Мало је изненађујуће да је ослобађајућа пресуда, али ипак је првостепена и надамо се да ће другостепеном Суд уважити оно за што и Тужилаштво терети“, поручио је предсједник Удружења жртава у свједока геноцида Мурат Тахировић. (4)

„Ако погледате судску праксу Суда БиХ, очигледно је да је за убијање и стријељање 10.000 људи у Сребреници, одговорно 20 до 50 људи и да нико други није крив, нико други није учествовао и нико други није ништа видио...и није ми јасно како је Тужилаштво могло овако аљкаво приступити том предмету“, рекао је Суљагић. (5)

Емир Суљагић у коментарима потенцира:

  • „за убијање и стријељање 10.000 људи у Сребреници...“

Није тачно да су све сребреничке жртве убијене, стрељане. Тачно је да их је више убијено, стријељано а мање их је погинуло у борби или извршило самоубиство. Познато је да су српске институције и међународна независна комисија за Сребреницу утврдиле на основу изворних докумената, изјава Бошњака, да је у току Марша смрти, погинуло у борби или се убило, више хиљада Бошњака.

  • Ниједна релевантна свјетска а ни домаћа институција није објавила податак о 10.000 бошњачких жртава Сребренице (које су убијене, стријељане, погинуле или извршиле самоубиство).

Хашки трибунал није никад потврдио ни податак о 8.372-е жртава геноцида у Сребреници. Познато је да су, српске институције и међународна комисија утврдиле и објавиле податак да је број стријељаних у Сребреници око 3.000, а укупан број жртава око 7.000.

Међународна комисија за нестала лица и Институт за нестала лица Босне и Херцеговине, верификовали су, до децембра 2021. године, 7.637 несталих лица у регији Сребреница, од којих су идентификовали 6.812 лица и активно се трага за још 825 несталих лица.

  • „...одговорно 20 до 50 људи и да нико други није крив, нико други није учествовао и нико други није ништа видио...и није ми јасно како је Тужилаштво могло овако аљкаво приступити том предмету“, и наравно мисли и жели (као и све бошњачке невладине организације) да аљкаво Тужилаштво БиХ, постане алаво и да подигне оптужнице против 20.000 Срба, чија се имена налазе на списку оних који су на неки начин били, имали неку улогу, у јулу мјесецу 1995. године у регији Сребреница, коју је сачинила Комисија за Сребреницу. Сви они, са списка, од куварице, болничарке до генерала Ратка Младића су за њих потенцијални ратни злочинци.

Прилози уз коментар:

  1. https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2021/11/29/bih-josipovic-i-drugi-oslobodjeni-optuzbi-za-genocid-u-srebrenici

29 11 2021 BiH: Josipović i drugi oslobođeni optužbi za genocid u Srebrenici;   

  1. https://srpskainfo.com/oruzane-snage-bih-ne-treba-da-postoje-dodik-povodom-odluke-ustavnog-suda/

04 12 2021 "Oružane snage BiH ne treba da postoje" Dodik povodom odluke Ustavnog suda; srpskainfo.com…

  1. https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/225838/bolje_je_biti_bez_tuzilastva_bih_ostra_reakcija_emira_suljagica_nakon_sto_su_josipovic_i_drugi_oslobodjeni_optuzbi_za_genocid_u_srebrenici.html

29 11 2021 “BOLJE JE BITI BEZ TUŽILAŠTVA BiH”: Oštra reakcija Emira Suljagića nakon što su Josipović i drugi oslobođeni optužbi za genocid u Srebrenici; slobodna-evropa.ba

  1. https://www.aa.com.tr/ba/balkan/suljagić-o-presudi-josipoviću-i-drugim-rezultat-kriminalno-aljkave-optužnice/2433511

29 11 2021 Suljagić o presudi Josipoviću i drugim: Rezultat kriminalno aljkave optužnice; aa.com.tr

  1. https://www.aa.com.tr/ba/balkan/tahirović-o-presudi-josipoviću-i-drugima-malo-je-iznenađujuće-da-je-oslobađajuća-presuda/2433539

29 11 2021 Tahirović o presudi Josipoviću i drugima: Malo je iznenađujuće da je oslobađajuća presuda; aa.com.tr

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (07.12.2021.)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog