Vijesti

Додик: Српска никог не напада, само тражи своја права

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска никог не напада, не условљава и не жели ништа од Федерације Бих, али да има право да тражи оно што јој припада.

Додик је за ТВ Прва рекао да Српска има право на политичку и институционалну борбу против штетних одлука које Уставни суд БиХ у континуитету доноси. Посљедња у низу таквих одлука односи се на пољопривредно земљиште и њоме је пређена црвена линија, поручио је Додик.

- Могуће је институционално рјешење под условом да се Уставни суд ријеши законом, а не да буде као "ненавођена ракета за коју никада не знаш гдје ће ударити". Нема закона о Уставном суду већ правила која је сам суд донио под надзором међународне заједнице - рекао је он. 

Додик је нагласио да троје страних судија, заједно са двоје Бошњака, наставља праксу високих представника који су доносили одлуке против Републике Српске и Срба.

Он је навео да је Уставни суд БиХ прво оспорио симболе Српске - грб и химну, а затим је покушао да оспори и 9. јануар - Дан Републике Српске, те да посљедња одлука о пољопривредном земљишту представља континуитет оспоравања Српске и њених права.

- Уставни суд је окупацијски суд и овом одлуком пређена је црвена линија. Уколико пустимо да ово иде даље, већ данас смо затворили врата Републици Српској - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да стране судије морају да оду из Уставног суда, јер међународна заједница већ 25 година ради против српског народа у БиХ и намеће одлуке Републици Српској.

- Комбинација странаца и Бошњака чини све да се Срби даље кажњавају. Они покушавају да разбију српски национални корпус како би доказали нашу наводну кривицу - навео је Додик.

Он је поручио да ће Република Српска, у деценијама које долазе, бити самостална и да ће се наћи "неки облик државног уједињења са Србијом".

Додик је поновио да су сви Срби један народ.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog