Kultura

Zabranjene knjige

Knjige su uvijek nekome bile neprijatelj, vijekovima su spaljivane, uništavane i zabranjivane. Ipak, uvijek su bile moćnije od cenzure i nekako nalazile put do čitalaca.

Poznata književna djela koja su bila ( ili su još uvijek) zabranjena: 

1. Biblija

Najčitanija knjiga na svijetu ima preko 450 verzija. U USSR- u je bila zabranjena preko 30 godina. U Etiopiji zabrana je na snazi od 1986. godine. Pošiljka od 40 hiljada primjeraka za jednu školu u ovoj državi zadržana je na neodređeni period. 

2. Zov divljine - Džek London

Ovaj avanturistički roman američkog književnika bio je zabranjen u Njemačkoj 12 godina jer se knjiga smatrala previše radikalnom. 

3. Uliks - Džejms Džojs

Modernistički roman slavnog irskog pisca bio je zabranjen  skoro 10 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog izraženih seksualnih tema.

4. Američki psiho - Bret Iston Elis

Ovo književno djelo koje je podijelilo kritičare, u Australiji je zabranjeno od 1991. Naime, zabranjena je prodaja, knjiga se može kupiti samo upakovana. 

5. Da Vinčijev kod - Den Braun 

U Libanu je zabranjena od 2004. godine jer su je katoličke vođe proglasile uvredljivom za hrišćanstvo.

6. Životinjska farma - Džordž Orvel

Ovaj satirični roman zabranjen je u Kubi, Keniji, Kini  i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Rusiji zabrana prekinuta 1980. goine. Neki od razloga su kritikovanje komunizma, sadržaj koji je u suprtotsnoti od islamskih vrijednosti, dok u Kini knjiga je zabranjena na engleskom jeziku. 

 

Frontal/A.G. 
Blog