Zanimljivosti

Italijanski gradić mami nove stanovnike plaćanjem stanarine

Nakon što su brojne italijanske zajednice pokušale poboljšati demografsku sliku prodajući raspadnute domove za nešto više od jednog dolara, jedan grad smislio je novi pristup.

Gradić Teora, smješten u regiji Kampanija na jugu, nada se da će namamiti potencijalne stanovnike nudeći plaćanje stanarine ukoliko se dosele. 

Novopridošlim stanovnicima plaćali bi 150 evra mjesečno na ime troškova stanarine tokom dvije godine, ili im ponudili 5000 evra da sami kupe nekretninu.

U tom slučaju, kupci bi morali boraviti u Teori najmanje tri godine, s tim da bi morali  imati najmanje jedno dijete u trenutku prijave.

"Ne vjerujem u prodaju praznih kuća za 1 evro, to ne podstiče ljude da ostanu u gradu", kaže Stefano Farina, gradonačelnik Teore.

"Oni dođu na nekoliko mjeseci godišnje kao turisti. To nije rješenje. Ali, ostanak i upis djece u lokalnu školu, to vam unosi novi život."

Prema Farini, drastičan pad populacije dogodio se nakon zemljotresa 1980. godine, koji je uzrokovao ozbiljnu štetu u gradu koji se nikad nije u potpunosti oporavio.

Dostupne kuće su sve u dobrom stanju, jer su obnovljene nakon zemljotresa - neke su čak i namještene.

Takođe, grad nudi i druge pogodnosti, kao što je odricanje od naknada za školski obrok, te lokalnih poreza za usluge lokalne zajednice.

"Do sada, dvije italijanske porodice, te jedna iz Brazila sa italijanskim korijenima su se nastanili u gradu", dodaje Farina. "Poveli su čak i bake i djedove."

 

Izvor: edition.cnn.com

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog