Sport

Шарапова одлази у пензију!

Руска тенисерка Марија Шарапова пензионисаће се у 33. години! Шарапова, освајачица пет гренд слемова, завршиће каријеру усљед великих повреда, прењео је један од највећих тениских новинара Кристофер Клери.

Једна од највећих звијезда женског тениса покушавала је да се врати послије суспензије, али су је бројне повреде онемогућиле да дође до препознатљиве форме.

Шарапова је започела професионалну каријеру 2002. и 2003. године, а већ наредне је дошла до великог успјеха освајањем Вимблдона.

Популарна Маша је у финалу савладала тада прву носитељку Серену Вилијамс, а до краја каријере је још четири пута подизала пехаре на гренд слем турнирима. Једна је од ријетких тенисерки која је тријумфовала на сва четири највећа турнира.

У каријери је једном тријумфовала на Завршном ВТА турниру, освојила је укупно 36 титула и зарадила скоро 40 милиона долара од турнирских награда.

Важила је за суперстара "бијелог спорта" са најјачим уговорима са "Најкијем", "Хедом" и многим другим компанијама, али ће њена каријера остати упамћена по суспензији због коришћења недозвољене супстанце.

Послије Аустралијан опена 2016. организовала је конференцију за медије на којој се очекивало да ће саопштити да се повлачи, али је она шокирала тениску јавност и објавила да је суспендована због коришћења мелдонијума.

Више пута је истицала да није намерно узимала мелдонијум скоро 10 година, већ је направила грешку што није провјерила које су супстанце стављене на листу забрањених.

Првобитно је кажњена годину и по дана, али јој је смањена суспензија на 12 мјесеци и вратила се на турниру у Штутгарту 2017.

Међутим, од тада се мучила са формом, успјела је да дође до четвртфинала Ролан Гароса 2018. и уђе у топ 25, послије чега је услиједио стрмоглав пад. Више пута је обнављала повреду рамена која је мучила током цијеле каријере и крајем фебруара је одлучила да се пензионише.

Још није познат посљедњи турнир на којем ће наступити Марија Шарапова, али је потврђено да неће бити опроштајне турнеје.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog