VIDEO

Nasa objavila snimak pogleda na Mjesec iz "Apola 13" (VIDEO)

Mnogi su oduvijek željeli da vide taj krajolik koji je oduševio astronaute na misiji "Apolo 13" koji su 1970. godine imali priliku da vide drugu stranu Mjeseca, koju mi sa zemlje nikada ne možemo da vidimo.

Nasa je u ponedjeljak objavila video-snimak koji prikazuje sve ono što su vidjeli astrunauti nesuđene misije "Apola 13".

Snimak je sastavljen od podataka koje je zabilježila svemirska letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter koja je lansirana 2009. godine i od tada kruži oko Mjeseca.

„Hjustone, imamo problem“

Prema podacima s leta, astronauti su se na početku nalazili između zalaska Zemlje i izlaska Sunca i navodno su osam minuta proveli u potpunom mraku, dok na vidjelo nije izašla zadivljujuća površina našeg pratioca. U tom trenutku kreće video, piše Si-En-En.

Astronauti "Apola 13", Džon Svajgert, Fred Hejz i Džejms Lavel, trebalo je da slete na Mjesec, no dogodio im se problem sa rezervoarom za kiseonik. Svajgert je tada izrekao poznatu rečenicu "Hjustone, imamo problem".

Mada misija nije bila u potpunosti uspješna, tročlana posada je ipak uspjela da okruži Mjesec i bezbjedno se vrati na Zemlju.

 

Izvor: RTS 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog