Društvo

Istraživanje: Stanovnici Srpske najviše vjeruju vjerskim organizacijama i policiji

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine sprovela istraživanje stavova građana Republike Srpske na pitanje o povjerenju u ponuđene institucije.

Istraživanje je pokazalo da stanovnici Republike Srpske najviše vjeruju vjerskim organizacijama (27,6%), policiji (17,1%), nevladinim organizacijama (9,4%),  javnom servisu Republike Srpske (8,6%) i OHR-u  (4,4%). 


Grafikon  1.

Građani Republike Srpske najviše su nepovjerljivi prema OHR-u (78,9%), a slijede nevladine organizacije (65,2%), javni servis Republike Srpske (60,1%), policija (49,3%) i vjerske institucije (43,3%). 

Kada se radi o nekom neutralnom stavu „i imam i nemam povjerenje“ koje varira od situacije do situacije, ono je najviše prisutno kod policije (33,1%), a potom kod RTRS-a (30,5%), vjerskih institucija (28,4%), nevladinih organizacija (24,9%) i OHR-a svega 16,4%. 

Ipak, generalna ocjena je da se svim pomenutim institucijam veoma malo vjeruje. 

U ovom istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog