Republika Srpska

Јануарски обим размјене од 313,2 милиона долара

Република Српска је у јануару остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 313,2 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 83,4 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност јануарског извоза била је 142,46 милиона долара, а увоза 170,7 милиона долара, и у односу на исти мјесец прошле године мања је за 9,6 одсто, односно за 1,7 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је пад спољнотрговинског пословања првенствено посљедица смањења извоза на тржишта земаља ЕУ за скоро 11 одсто усљед тржишних поремећаја у појединим чланицама, првенствено Италији и Њемачкој, као битним спољнотрговинским партнерима.

Према њеним ријечима, Српска је у јануару истовремено забиљежила и раст извоза у Хрватску, Словенију и Аустрију, што су охрабрујући показатељи.

Она је указала да је као реалну вјероватноћу отежаног пословања у наредном периоду потребно узети у обзир утицај вируса корона.

- Велике берзе су прошле седмице забиљежиле знатан пад акција, неке су биле и на нивоу из 2008, године кризе, а привредници из Српске и окружења су већ наводили одређене проблеме у појединим секторима - рекла је Стојадиновићева.

Она је подсјетила да многи економски стручњаци наводе да је још рано говорити о томе колике ће бити размјере економских посљедица од вируса корона, док је Међународни монетарни фонд за сада благо снизио процјене раста свјетске економије за ову годину.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog