Muzika i film

Амазон откупио "Сенке над Балканом"

​"Сенке над Балканом" прва је серија из српске продукције коју је у своју понуду уврстио један од највећих свјетских стриминг сервиса.

"Сенке" је откупио Амазон, а серија је доступна на њиховој платформи Амазон прајм.

На Амазону је омогућено гледање прве сезоне, односно десет епизода "Сенки над Балканом". Серија Драгана Бјелогрлића на енглеском носи наслов "Blec san", и намијењена је иностраном тржишту.

Амазон прајм, према посљедњем извјештају из јануара 2020. године, покрива тржиште од преко 150 милиона претплатника.

- Висока политика, локални интереси, новац и криминал спајају се заједно у овом трилеру смјештеном у турбулентној Европи касних 1930-их година - овако је Амазон представио серију која је у Србији и региону остварила велики успјех.

Серија због ауторских права није доступна корисницима Амазон прајма у Србији, већ је намијењена искључиво глобалном тржишту.

Иначе, поред "Сенки", једина серија са ових простора коју је једна велика стриминг платформа откупила, била је хрватска серија "Новине" коју је у своју понуду уврстио Нетфликс.

- Ово је свакако важан догађај, не само за нас који смо радили "Сенке", већ и за српску кинематографију и телевизију, јер је ово први пут да једна српска серија буде доступна цијелом свјетском аудиторијуму - рекао је редитељ и креатор серије Драган Бјелогрлић.

Истакао је да су преговори трајали скоро двије године и да су успјели да једна тако значајна платформа, која сустиже Нетфликс, уврсти у свој садржај и "Сенке над Балканом".

- На овај начин, поред гледалаца на Балкану и Русији, "Сенке" ће моћи да гледа читав свијет. Очекујемо да ће ускоро бити доступна и друга сезона - изјавио је Бјелогрлић.


Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog