Region

Патријарх Иринеј упозорио на могуће физичке обрачуне, па и проливање крви у Црној Гори (ВИДЕО)

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изразио је забринутост због, како је рекао, могућих физичких обрачуна, „чак и проливања крви” у Црној Гори, наводећи да постоје индиције да би се тако нешто могло догодити.

„Порука 'Бранићемо светиње' је врло јасна и зато је треба уважити у интересу и народа и Црне Горе”, додао је патријарх у интервјуу порталу Саборник.нет.

Коментаришући тензије у тој земљи после доношења спорног Закона о слободи вероисповести, Иринеј је оценио да постоји „нека жеља да се Црна Гора ослободи од Срба, да се ослободи од себе саме”.

„Такво стање у Црној Гори су великим делом подгревале силе, нећу да кажем које, али нису знали за границе па су се усудили да атакују на нешто што је блиско народу који је у једном времену изгледао далеко од својих светиња а многи су били далеко и од своје вере. Доласком Амфилохија али мало и утицајем времена које се мењало, Црна Гора је оживела, народ се почео враћати цркви тако да је то данас жива црква и жив народ у верском погледу и вероватно је то некоме сметало”, навео је патријарх за портал Саборник.нет, јавља Бета.

Он је одбацио као неистините наводе власти у Подгорици да су Острог, Морача, Цетињски и други манастири у Црној Гори били државна имовина до 1918. године која је потом прешла у српске руке.

„То не само да није истина него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без ње Црна Гора данас не би постојала и то је чињеница, јер су митрополити били господари Црне Горе”, навео је Иринеј.

Додао је да српска држава и црква немају ништа против што је Црна Гора поново успостављена као држава.

„Они су то и били али немају право да буду непријатељи Србији и српском народу. Данашње стање у Црној Гори је велика штета по сам народ и оне који се декларишу као Црногорци”, оценио је патријарх.

Навео је и да су папа Франциско и „сви патријарси” дали подршку српској цркви у Црној Гори поводом спорног Закона о слободи вероисповести, додајући да је једино решење за превазилажење тренутног стања да тај акт буде повучен.

„Нема ни говора о верској слободи већ је жеља да се дође до светиња и имања и да се повере назови митрополиту Мирашу Дедеићу који је рашчињен због неких недела. Жеља власти је да има своју аутокефалну црногорску цркву, што овај народ није прихватио”, оценио је Иринеј.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog