Region

Širom Crne Gore: Molebani i litije u nedjelji pravoslavlja

Širom Crne Gore i danas će biti organizovane litije i služeni molebani, na kojima vjernici izražavaju neslaganje sa donošenjem disktriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovrijesti.

Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije služiće moleban Presvetoj Bogorodici u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, nakon čega će predvoditi litiju ulicama ovog grada.

Vladika će u 18.00 časova služiti moleban, a u litiji će se nositi omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

Moleban Presvetoj Bogorodici u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru u 18.00 časova služiće Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, a potom će predvoditi litiju kroz grad.

Bratstvo pravoslavne omladine Sveti Luka iz Kotora organizuje zajednički dolazak na moleban. Okupljanje je ispred Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Škaljarima, a polazak u 17.00 časova.

Na čelu litije u Herceg Novom, predvođene čudotvornom ikonom Majke Božije Savinske, biće Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, koji će prethodno služiti u Manastiru Savina.

U Baru, nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji će biti služen u Sabornom hramu Svetog Јovana Vladimira u 18.00 časova, jerej Igor Balaban, paroh cetinjski, predvodiće litiju ulicama grada pod Rumijom.

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta, kada se proslavlja pobjeda Pravoslavlja nad svim jeresima, u Danilovgradu će biti održana svenarodna litija sa ikonama za odbranu svetinja.

Sa Bukove Poljane u Kolašinu u 14.00 časova krenuće molitveni hod preko Bara Kraljskih do Mateševa odakle će u 16.00 časova nastaviti do Crkve Svetog Dimitrija i pridružiti se gradskoj litiji.

U 6.00 časova krenuće litija od Manastira Dobrilovina do Hrama Preobraženja u Žabljaku.

Glavni i odgovorni urednik Radija "Svetigora" protojerej Nikola Pejović izjavio je da je u molitvenim litijama nova i slobodna Crna Gora, a da su bratska sloga, mir i međusobno praštanje od početka misija Crkve.

U ime Crkve koja vodi proteste i koja ih vodi na način molitve i litijskog hoda, poručujem - nema sukoba, nema krvi, nema mržnje. Na ulicama je nova, slobodna Crna Gora, koja pripada svima nama. To je naša lijepa budućnost. Sukobi i mržnje su za nama, a ljubav je pred nama - naveo je Pejović.

Po blagoslovu Eparhijskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori molebani Bogorodici i molitvene litije je od Božića održavaju svakog četvrtka i nedjelje u znak protesta protiv anticrkvenog i antiparavoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog