Nauka

Planeta na kojoj pada ''gvozdena'' kiša

Iako zvuči kao naučna fantastika, astronomi su otkrili planetu na kojoj vjerovatno pada gvozdena kiša. ali to je priroda nekih ekstremnih sveta koje sada otkrivamo.

Planeta pod imenom ''Wasp-76b'' orbitira tako blizu svoje zvijezde da dnevne temperature prelaze 2400oC, što je dovolјno vruće da dovede do isparavanja metala.

Za razliku od dnevne strane planete, noćna strana je hladnija za 1.000 stepeni, što omogućava da se ti metali kondenzuju i padnu u vidu kiše.

"Zamislite da umjesto kaplјica vode imate kapljice gvožđa koje padaju u vidu kiše", rekao je dr Dejvid Erenrajh, švajcarski istraživač koji je učestvovao u ovoj studiji.

Ono što je zanimljivo u vezi ove planete jeste da je stalno jedna njena polovina izložena toploti zvijezde, gdje su temperature toliko visoke da dolazi do cijepanja molekula,  a s obzirom na razliku u temperaturi između osvijetljene i tamne strane planete, dolazi do udara vjetrova brzine i do 18.000km/h.

"Ono što pretpostavlјamo je da se gvožđe kondenzuje na noćnoj strani, koja iako još uvijek vrela na 1.400OC, ipak dovolјno hladna da se gvožđe može kondenzovati u vidu oblaka, kao kiša", objasnio je dr Erenrajh.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog