Zanimljivosti

Читава колекција Свитака са Мртвог мора лажна

Темељна истрага једне од највреднијих колекција Свитака са Мртвог мора довела је до невероватног закључка – ниједан од 16 фрагмената колекције није аутентичан.

Свици са Мртвог мора садрже око 900 докумената, укључујући и текстове из Танаха односно хебрејске Библије, од изузетног су историјског и религијског значаја, јер садрже једине познате преживеле копије билбијских докумената насталих око 100. године пре нове ере.


Већина древних докумената и текстова изложена је у Јерусалиму, али приличан број се налази у приватним поседима и веома је тражен од стране колекционара и музеја.

Нажалост, многи стручњаци на пољу библијске археологије сумњају да су неке од наводних реликвија лукаво направљени фалсификати.

То је делимично потврђено 2018. године када је Музеј Библије у Вашингтону открио да су најмање пет фрагмената Свитака са Мртвог мора у њиховој колекцији, процењене вредности пола милијарде долара, фалсификати.

Од тада, музеј је започео акцију утврђивања аутентичности осталих делова колекција, који су наводно коштали милионе долара. Испоставило се да читава колекција није веродостојна.


"Након подробних научних анализа, евидентно је да ниједан од текстуалних фрагмената у музејској колекцији није аутентичан“, навела је главна уметничка истражитељка Колете Лол.

Штавише, сваки од фрагмената је намерна копија направљена у 20. веку у намери да имитира аутентичне делове Свитака са Мртвог мора.

У исцрпном извештају на 212 страна, она објашњава да је свих 16 делова колекције подвргнуто великом броју научних тестова, укључујући бројне скенерске мултиспектралне анализе, традиционалној и 3Д микроскопији, микрохемијском тестирању...

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog