Banja Luka

Banjaluka: Mjere na snazi do 30. marta, narednih sedam dana kritično

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se sve mjere koje je grad naložio produžavaju do 30. marta.

Radojičić je naveo da su u Banjaluci do sada registrovana 34 slučaja virusa korona, te da je u odnosu na prethodnu sjednicu broj zaraženih u gradu povećan za 11.

- Devet njih je vezano za postojeći klaster, a dvoje je iz pojedinačnih klastera, odnosno radi se o licima koja su dobili virus u inostranstvu ili na nekom drugom mjesu - pojasnio je on.

Radojičić je rekao da je najbolja vijest što je nulti klaster, povezan sa Osnovnom školom "Branko Ćopić", ugašen nakon dvosedmične izolacije i blagovremenog reagovanja nadležnih.

- To je dokaz da se blagovremenim mjerama može preventivno djelovati. Fokus i prioritet je da pratimo postojeće klastere tako da prvi kontakti budu pod nadzorom i da se spriječi širenje - rekao je on.

Radojičić je istakao da se konstantno povećava broj lica pod nadzorom.

- Blagovremenim mjerama se može djelovati. Narednih sedam dana cijenimo da je kritično. Јoš uvijek nismo dostigli vrhunac u Banjaluci. Važno je da se svi građani pridržavaju izdatih mjera. Možda smo dosadni, ali veoma je važno - rekao je on.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da su za starija lica i lica sa invaliditetom, te trudnice, omoućene linije pomoći.

- Treća linija je preko Centra za socijalni rad, a četvrta preko telefona koja su od juče u funkciji. Imamo kapacitet da možemo dnevno izvšiti više od 1.000 snabdjevanja namirnicama, što je dovoljno u ovoj fazi, a očekujemo da ćemo uvrstiti i dostavu lijekova iz apoteka - naveo je on.

Radojičić je rekao i da je Grad zatražio pomoć MUP-a u vezi sprečavanja javnih okupljanja.

- I dalje je vidljiv jako veliki broj okupljanja građana na izletištima. Korisno je prošetati, ali nismo ništa napravili ako se u Parku "Mladen Stojanović", ili na Banj brdu, okuplja 1.000 građana, jer se virus kontaktom prenosi - naveo je on.

Radojičić je istakao da Komunalna policija od jutros provjerava da li se lica koja su u kućnoj izolaciji pridržavaju mjera, te da u slučaju kršenja pravila slijedi kazna.

Direktorka banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da se u Banjaluci pod zdravstvenim nadzorom nalazi 1.889 lica, te da je 585 u kućnoj izolaciji.

- U Domu zdravlja su pregledana 133 lica sa respiraornim problemima - navela je ona.

 

Izvor: rtrs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog