Svijet

Recesija bi mogla odnijeti više života od COVID-19

Naučna istraživanja ukazuju na to da bi se strategije koje se primjenjuju u suzbijanju COVID-19, mogle pokazati smrtonosnijim, jer posljedice neposredne recesije bi mogle odnijeti više života od samog virusa.

Mjere suzbijanja epidemije, kao što su zabrana putovanja, zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata, fabrika, otkazivanje sportskih događaja, itd. , stvaraju veliki finansijski gubitak, što dovodi u pitanje veliki broj radnih mjesta.

Izvještaji preduzeća i lokalnih zvaničnika širom SAD-a najavljuju talas nezaposlenosti, uzrokovanog koronavirusom, kakav nije viđen od Velike depresije u toj zemlji. Podatak koji svjedoči o tome jeste broj prijava nezaposlenosti ove sedmice u Ohaju, koje su porasle sedam puta, dostigavši broj od 45.000.

Do sada je COVID-19, bolest uzrokovana novim virusom korona, odnijela preko 8000 života širom svijeta. Međutim, Velika depresija je odnijela mnogo više života. Istraživači sa Imperijalnog koledža u Londonu povezali su 500.000 smrti od raka sa Velikom depresijom, otkrivši da su nezaposlenost i smanjenje zdravstvene zaštite doveli do ove tragedije.

U svojoj studiji, istraživači sa Oksforda povezali su 10.000 samoubistava sa Velikom depresijom, i to samo u SAD-u, Kanadi i Evropi. Kroz obimnu literaturu, istraživači su našli vezu između nezaposlenosti i povećanom stopom samoubistava, gdje su zaključili da je nezaposlenost usko povezana sa brojem samoubistava kod muške populacije starosti od 18 do 24 godine.

U još jednoj studiji, koju su proveli istraživači sa Univerziteta ’’McMaster’’ i Državnog univerziteta u Seulu, povezala je čak nestabilnost zaposlenja sa povećanim brojem samoubistava, navodi se da je nestabilno zapošlјavanje imalo značajan uticaj na stopu samoubistava među lјudima u dobi između 25 i 34 godina starosti.

Stoga, može se reći da će više lјudi umrijeti usljed recesije, koja je ubrzana radikalnim mjerama suzbijanja epidemije, nego od samog COVID-19.

 

Izvor: ccn.com
Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog