Društvo

Kako prepoznati lažne vijesti?

Lažne vijesti nisu ništa novo. No, lažne priče mogu brže doprijeti do ljudi putem društvenih mreža nego što je to bilo moguće ranije. Mnoge od tih viralnih tvrdnji uopšte nisu "vijesti", već pokušaji da se zavaraju čitaoci.

Rasprave o lažnim vijestima dovele su do šireg fokusiranja na medijsku pismenost. Kritičko razmišljanje ključna je vještina medijske i informacijske pismenosti, a misija biblioteka je edukovati i zagovarati njen značaj. 

Najpoznatiji izdavač rječnika na svijetu "Oxford University Press" objavio je 2016. godine da je "post-istina" Riječ godine 2016, što su mnogi shvatili kao potrebnu da se edukuju i zalažu za kritičko razmišljanje.

"Post-istina" je definisana kao "koja se odnosi na ili označava okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manje uticaja na oblikovanje javnog mišljenja nego apeli na emocije i lično uvjerenje".

Međunarodna federacija bibliotekarskih udruženja i institucija (IFLA) je napravila ovu infografiku s osam jednostavnih koraka (zasnovanih na članku FactCheck.org iz 2016. Kako uočiti lažne vijesti) kako bi otkrili provjerljivost određenih vijesti. 

"Što više napajamo našu mudrost, svijet postaje mudriji", poručili su iz ove organizacije.


 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog