Svijet

Glavni stručni savjetnik radne grupe za COVID-19 o saradnji sa Trampom

Dr Antoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i glavni stručni savjetnik radne grupe za COVID-19, priznao je da smatra da Trampovo nepoštovanje činjenica ponekad frustrira, uz priznanje da o bitnim pitanjima, predsjednik sluša njegove savjete.

U intervjuu za ''Science Magazine'', Fauci je odgovarao na pitanja vezana za saradnju sa predsjednikom, kao i čestim Trampovim istupima u pogledu informacija o novom koronavirusu.

"Šta je sa ograničenjima putovanja?", upitao je novinar. ''Predsjednik Tramp stalno govori da je zabrana putovanja za Kinu, koja je započela 2. februara, imala veliki uticaj (na usporavanje širenja virusa u SAD-u) i da žali što Kina nije izašla sa informacijama tri, četiri mjeseca ranije, te da su Kinezi bili „veoma tajnoviti“. To jednostavno ne odgovara činjenicama.''

"Znam, ali šta ja tu mogu?" odgovorio je Fauci.

Kina je u početku pokušala da prikrije širenje virusa, ali do 10. januara, istraživači su već bili objavili sekvencu virusa. Uprkos tome što je primao obavještajne podatke o opasnostima potencijalnog širenja, Tramp je sedmicama ublažavao situaciju.

"Većina misli da radite odlično svoj posao, ali vi tamo stojite kao predstavnik istine i činjenica, ali stvari koje se tamo govore (misleći na pres konferenciju) nisu istinite", rekao je novinar.

U svom odgovoru, Fauci je objasnio da je nakon sporne izjave objasnio odgovarajućim ljudima kako izjava nije logički utemeljena, s obzirom da je Kina izašla 3 ili 4 mjeseca ranije sa informacijama o virusu, kako je to predsjednik priželjkivao u svojoj izjavi, bio bi septembar, to jest, vrijeme kada uopšte nije bilo nikakvih slučajeva novog virusa.

Kada je upitan o terminu ''kineski virus'', koji Tramp upotrebljava, Fauci je odgovorio da nikada ne bi upotrijebio taj termin, rekavši da termin koji se koristi u naučnoj zajednici je ''novi koronavirus''.

Međutim, Fauci je naglasio da predsjednik sluša njegove savjete kada su važne stvari u pitanju.

''Iako se ne slažemo oko nekih stvari, on sasluša. Ima svoj način rada, svoj stil, ali o bitnim pitanjima, on sluša šta ja imam kažem", rekao je Fauci.

Da nije lako raditi sa predsjednikom Trampom, svjedoči i nedavni slučaj kada je predsjednik izašao sa informacijom da je hlorokin dao ''veoma ohrabrujuće rezultate'' i da će biti korišten u tretmanu pacijenata oboljelih od COVID-19. 

Na pitanje da li je to stvarno tako, Fauci je odgovorio odrično. ''...Informacije koje pominjete su anegdotske; to nije rađeno u kontrolisanom kliničkom ispitivanju, tako da zaista nije moguće dati bilo kakvu konačnu izjavu o tome", rekao je dr Fauci.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog