Društvo

Snouden upozorava: Mjere nadzora koje stvorimo danas mogle bi da ostanu zauvijek

Vlade širom svijeta koriste visokotehnološke mjere nadzora za borbu protiv epidemije COVID-19. Međutim, po mišljenju Edvarda Snoudena, te mjere mogu postati problem.

Bivši agent CIA-e, najpoznatiji svjetski uzbunjivač, Edvard Snouden upozarava da jednom kada se upotrijebi takva tehnologija, jako je teško povući je nazad, nešto poput otvaranja Pandorine kutije.

Pristalice drakonskih mjera tvrde da pravila koja se primjenjuju u normalnim uslovima, nisu dovolјna tokom pandemije, a dugoročnim rizicima se može pristupiti nakon što se zaustavi epidemija. Ali, ono što bi bila kratka suspenzija građanskih sloboda, moglo bi ostati tu zauvijek.

Službe bezbjednosti će naći nove namjene za takvu tehnologiju, a kada kriza prođe, vlade mogu da nametnu nove zakone, koji bi pravila za vanredne situacije učinile trajnim, iskorištavajući ih u obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Skorašnji prijedlog za nadgledanje epidemije putem praćenja lokacije mobilnih telefona, moglo bi se pokazati kao moćna metoda za praćenje širenja virusa i kretanja lјudi koji ga imaju. Međutim, to bi takođe moglo biti primamlјivo sredstvo za praćenje terorista, ili bilo kog drugog potencijalnog državnog neprijatelјa.

Vještačka inteligencija postala je naročito popularan način praćenja u okviru pandemije. Termički skeneri u Kini, postavlјeni na željezničkim stanicama, identifikuju pacijente sa povišenom temperaturom, dok u Rusiji sistemi prepoznavanja lica identifikuju lјude koji krše karantinska pravila.

Snouden posebno upozorava na upotrebu vještačke inteligencije u praćenju ljudi, s obzirom da uređaji za prepoznavanje lica daju državama nevjerovatnu mogućnost da u svakom trenutku znaju gdje se određene osobe nalaze.

"Već znaju šta gledate na Internetu, gdje se vaš telefon kreće. Sada znaju koliki je vaš puls. Šta će se dogoditi kada počnu da miješaju sve ovo, uz to primjenjujući vještačku inteligenciju?'', rekao je Snouden.

Teško je uspostaviti ravnotežu između bezbjednosti i privatnosti u najsrećnijim vremenima, a kamoli tokom globalne krize.

Snouden ne osporava težinu pandemije, ali veruje da je ona prolazan problem koji će se na kraju riješiti vakcinama i kolektivnim imunitetom.

Posljedice mjera koje uvodimo danas biće trajne. Zato, tehnologija koju sada implementiramo mora biti proporcionalna svakoj fazi epidemije. Otvorenost vlada i konsultacije sa javnošću osiguraće da to bude u skladu sa vladavinom zakona, čuvajući naša osnovna lјudska prava.

Drakonske mjere mogu biti podnošlјive ukoliko nam pomognu da preguramo pandemiju, ali isto tako moramo razmišlјati o svijetu u kojem želimo da živimo nakon suzbijanja epidemije.


Izvor: thenextweb.com

Frontal/D.M,

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog