Banja Luka

Banja Luka: Na PMF-u od jutros u funkciji izrada zaštitinih vizira pomoću 3D printera

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci od jutros je u funkciji izrada zaštitnih vizira za medicinsko osoblje pomoću 3D printera.

Ovo je na svom tviter nalogu potvrdio minstar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević.

"Do kraja dana u funkciju ćemo staviti još tri, a kroz donaciju društveno odgovornih kompanija nabavićemo i dodatne", napisao je ministar.

Kako je Frontal već pisao, riječ je o zaštitnim vizirima koje može koristiti medicinsko osoblje u radu sa pacijentima.

Inicijativa je podržana od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a ministar Rajčević i Dekan PMF-a, prof. dr Goran Trbić su se založili u posredovanju sa drugim institucijama, koje mogu učestvovati u organizovanju proizvodnje i distribuciji gotovih proizvoda.

Podršku izradi vizira dao je i Inovacioni centar Banja Luka u vidu obezbjeđivanja potrebnog repromaterijala.

"Ispitivanja se vrše u STEM laboratoriji PMF-a, koja je zasnovana kao rezultat saradnje sa organizacijom Save the Children u okviru projekta Enable BiH, uz podršku USAID-a. Model prototipa vizira je na osnovu postojećih modela usavršio Milan Predojević, asistent na Katedri za računarstvo i informatiku. Kako bi se proizvodnja ubrzala, planirano je da se u STEM laboratoriji PMF-a instalira nekoliko 3D štampača, kako bi se viziri izrađivali u paralenoj proizvodnji na više uređaja. Svoje 3D štampače su već ustupile i druge univerzitetske institucije, Inovacioni centar Banja Luka, OŠ Sveti Sava iz Doboja i Gimnazija u Bijeljini, a u planu je da se i druge ustanove koje posjeduju ovu opremu, kontaktiraju i uključe u proizvodnju",  kazao je šef Katedre za računarstvo i informatiku prof. dr Dragan Matić.

 

Frontal/Danka Savić
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog