Region

Na današnji dan oboren ponos američkog vazduhoplovstva "nevidljivi" F-117A

Na današnji dan prije 21 godinu, iznad atara sremskog sela Buđanovci u Srbiji, oboren je ponos američkog vazduhoplovstva, takozvani "nevidiljivi" F-117A.

Oborio ga je četvrtog dana NATO bombardovanja Jugoslavije, Treći divizon 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani.

Pogođen je 27. marta 1999. godine, tačno u 20 časova i 42 minuta, na visini od oko 8.000 metara i daljini od oko 14 km od diviziona, nakon što je u 20 časova i 41 minut uočen pomoću modifikovanog radara ruskog raketnog sistema S-125 (Neva).

Američke vlasti su u nekoliko navrata zahtijevale od Jugoslovenaskih organa da se u Sjedinjene države vrate svi dijelovi i ostaci lovca bombardera F-117A.

Ostaci borbenog aviona nalaze se u Muzeju vazduhoplovstva nadomak beogradskog aerodroma Nikola Tesla. U vlasništvu muzeja je oko 75 odsto ostataka letjelice, međutim, najmodernija elektronska oprema tog aviona nije izložena.


(Pilotska kabina F-117A; Muzej vazduhoplovstva u Beogradu)

F-117A je prvi avion u svijetu izrađen od materijala koji ga čini gotovo nevidljivim za radar (takozvanom "Stealth" tehnologijom) a prije agresije na Jugoslaviju korišćen u Američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dvije godine kasnije. Avion je izradila američka kompanija Lockheed.

 

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog