Republika Srpska

Pandemija zatvorila fabriku sa 1.800 radnika u Kotor Varoši

Fabrika obuće „Sportek“ iz Kotor Varoša, jedna od najvećih u BiH kada je ova djelatnost u pitanju, obustavlja rad, a oko 1.800 radnika biće poslato kućama.

Prema našim saznanjima, zaposleni će na prinudnu pauzu od najmanje 14 dana, a taj prekid će im se voditi kao kolektivni godišnji odmor na koji su inače išli u ljetnim mjesecima.

Otežano poslovanje zbog virusa korona je jedan od glavnih razloga za gašenje postrojenja. Poslovanje je u velikoj mjeri vezano za Italiju, koja je trenutno glavno žarište pandemije u cijelom svijetu pa je protok roba i sirovine išao veoma otežano.

Takođe, kako nezvanično saznajemo za jednog od zaposlenih se osnovano sumnja da je zaražen, pa je rizik za bezbjedan rad bio prevelik.

„Pauza je najmanje dvije sedmice, a pretpostavka je da se neće raditi do 24 aprila. Uprava je obećala kako će se na sve načine truditi da radnicima odsustvo bude plaćeno“, kazao nam je jedan od zaposlenih u fabrici blizak upravi.

Prema njegovim riječima, iako kriza prouzrokovana virusom korona traje mjesec dana, niko od zaposlenih nije dobio otkaz, a produženi su i ugovori o radu zaposlenima na određeno.

O razlozima obustave procesa rada niko iz uprave nije želio da razgovara. Miroslav Petrešin direktor fabrike nas je uputio na Nevenu Čumbo, člana Uprave preduzeća koja nam je poručila kako je prezauzeta poslom te da nema vremena da razgovara sa novinarima. Za razgovor nisu bili raspoloženi ni u sindikalnoj organizaciji.

Podsjećamo, ova fabrika jedan je od svijetlih primjera u privredi Republike Srpske po pitanju prava koje zaposleni uživaju. Pored redovne plate radnicima se isplaćivala i 13 plata, regres i brojni drugi bonusi.

„Sportek“ je nosilac razvoja privrede u opštini Kotor Varoš uz koji su se razvijala brojna druga preduzeća koja će takođe morati da snose ogromnu štetu.

Radenko Bubić, predsjednik Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori Republike Srpske kaže kako je situacija i kod ostalih preduzeća u ovoj branši teška i neizvjesna.

„Fabrike za sada imaju repromaterijala za određen period i rade, ali sve je neizvjesno jer se uslovi poslovanja mijenjaju na dnevnom nivou. Mi ćemo pokušati održati proizvodnju ali ako situacija eskalira ona će postati upitna. Svima nam je cilj da sačuvamo radna mjesta i plate“, kazao je Bubić za CAPITAL.

Ne trpi samo sektor tekstila, kože i obuće velike štete. Na udaru je cijela privreda.

Da je situacija veoma složena juče su za CAPITAL potvrdili u preduzeću “Exclusive Lingerie“ koja se bavi proizvodnjom donjeg rublja. Fabrika u Italiji sa kojom su sarađivali je zatvorena pa su poslovanje morali da preorjentišu ka drugim zemljama.

Prema saznanjima Capitala u ponedjeljak bi proizvodnju mogla da obustavi i fabrika „Prima ISG“ u Gradišci, koja prozvodi namještaj, a sličnu mogućnost je najavila i fabrika za proizvodnju dijelova obuće „Alfa“ iz Modriče.

 

Izvor: Capital.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog