Svijet

Studija Univerziteta u Oksfordu: Novi virus korona je već mogao zaraziti polovinu britanske populacije

Novi epidemiološki model Univerziteta u Oksfordu ukazuje na to da je SARS-CoV-2 u cirkulaciji od polovine januara u Ujedinjenom kraljevstvu, oko dvije sedmice prije prvog prijavljenog slučaja i mjesec dana prije prvog smrtnog slučaja.

Takav scenario znači da je virus imao dovoljno vremena da se raširi, omogućujući Britancima da steknu imunitet. Da bi došlo do epidemije neke zarazne bolesti, uzročnik mora da ima kontinuiran broj potencijalnih žrtava koje nisu imune na njegov uticaj. Međutim, kolektivni imunitet je situacija u kojoj je veliki procenat određene populacije imun na bolest, bilo prebolijevanjem, bilo vakcinacijom, tako da se ona ne može širiti.

Sunetra Gupta, profesor teorijske epidemiologije koja je vodila studiju, rekla je da je za ispitivanje teorije potrebno testiranje.

’’Moramo odmah da započnemo masovna serološka ispitivanja, to jest testiranje antitijela, da bismo procijenili u kojoj se fazi epidemije trenutno nalazimo’’, rekla je ona.

Kako piše britanski Dejli mejl, broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je gotovo šest puta u toku sedmice, a broj zaraženih prelazi brojku od 8.000. Međutim, prava veličina epidemije je skrivena, s obzirom na kontroverznu odluke vlade da testira samo one pacijente u bolnici. Prave razmjere epidemije su vjerovatno bliže cifri od 400 000.


Ministar zdravlja, Met Henkok je apelovao na stanovništvo da se pridržavaju propisanih mjera, rekavši da te mjere nisu savjetodavnog tipa, već obaveza svih.

’’Širenje novog virusa korona se ubrzava kako u svijetu, tako i u Velikoj Britaniji. Radnje koje smo preduzeli nisu nešto što bi bilo koja vlada u Velikoj Britaniji željela da preduzme, već su one apsolutno neophodne. Naše uputstvo je jednostavno: ostanite kod kuće’’, rekao je ministar Henkok u svom obraćanju poslanicima Predstavničkog doma.

Prema riječima ministra zdravlja, lјudi treba da napuštaju svoj dom samo iz četiri razloga - kupovina osnovnih stvari kao što su hrana i lijekovi, jedan oblik vježbanja dnevno, medicinska potreba ili pružanje njege ranjivoj osobi i putovanje na i sa posla, ali samo gdje je ovo apsolutno neophodno, odnosno ne može se raditi u okviru kuće.

’’U ovom nacionalnom naporu, radeći zajedno, možemo pobijediti ovu bolest, svako ima svoju ulogu’’, rekao je Henkok.

Premijer je naredio lјudima da ne napuštaju svoje domove, osim za ’’vrlo ograničene potrebe’’, te zabranio okuplјanja više od dvije osobe i naložio zatvaranje prodavnica čiji rad nije ključan za funkcionisanje društva.


Policijski zvaničnici upozorili su da će stroge mjere, slične onima koje već postoje u Italiji, biti izazov snagama širom Velike Britanije, koje imaju mnogo manje pripadnika nego vlasti u Rimu.

Da će policija imati pune ruke posla, svjedoče i slike sa ulica Londona, a na ljude se apeluje da poštuju donesene mjere.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog