Vijesti

Ђи: Почело тестирање вакцине за вирус корона

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг изјавио је да је његова земља почела тестирање вакцине за вирус корона и да је тренутно у првој фази клиничког испитивања.

- Вакцина је убризгана у људско тијело и тренутно смо ушли у прву фазу клиничког испитивања. Одабрали смо и одређене ефикасне лијекове и рјешења третмана, те их препоручили за клиничко лијечење - рекао је Ђи за "Независне новине".

Он је додао да је, суочавајући се са непознатим вирусом, Кина брзо организовала научна истраживања и за кратко вријеме постигла позитиван напредак.

О тренутној ситуацији у Кини, Ђи је рекао да је до 26. марта више од 74.000 пацијената заражених вирусом корона излијечено и отпуштено из болница у Кини.

- Стопа изљечивости је премашила 90 одсто, а 8. априла ће бити укинута рестрикција кретања у граду Вухан. Тренутно је ширење епидемије у Кини углавном сузбијено, с обзиром на чињеницу да већина провинција и градова већ неколико дана заредом биљежи "нулти раст" домаћих случајева - истакао је Ђи.

Он је додао да је до сада у Кини потврђено више од 700 случајева увезених из иностранства, те да остаје ризик појединачних новопотврђених случајева и избијања епидемије у малом кругу.

Ђи је указао да кинески народ изражава саосјећање и спремност да стане уз пријатељске народе БиХ, те као најважније нагласио да се ојача размјена искустава у превенцији и контроли епидемије.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog