Svijet

Mladi Amerikanci su bili iznenađujuće ranjivi na virus

Među mnogim zabrinjavajućim podacima o krizi koju je COVID-19 izazvao, jedan je posebno pogodio Amerikance.

U izvještaju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavlјenom 18. marta, stoji da su od 508 poznatih pacijenata, koji su hospitalizovani u SAD-u do 16. marta, dvije petine mlađe od 55 godina. Od toga, polovina između 20 i 44 godine starosti. Za virus, koji bi uglavnom trebalo da pogađa starije lјude, te brojke su bile izuzetno zabrinjavajuće. U ukupnoj populaciji odraslih, starosna grupa od 19 do 55 godina čine 47% stanovništva.

Izvještaj je pokrenuo oluju. Antoni Fauci, vodeći član Radne grupe za COVID-19 Bijele kuće, 22. marta istakao je da mladi lјudi sigurno nisu imuni. "Sve je moguće, bez obzira koliko ste mladi, ako je vaša osnovna bolest ozbiljna", rekao je Fauci. Aleksandria Okazio-Kortez, tridesetogodišnja članica američkog Kongresa iz Demokratske stranke, rekla je mladim lјudima da treba da brinu ne samo za starije rođake, već i za sebe: ''Dozvolite mi da vam kažem nešto, u državi Njujork, oko 55% slučajeva su lјudi starosti od 18 do 49 godina".

Ostaje da se vidi da li će mladi ljudi i dalјe činiti tako veliki procenat hospitalizovanih, ali takav scenario se čini malo vjerovatnim. Otkako je objavlјeno istraživanje CDC-a, broj potvrđenih slučajeva u Americi skočio je sa 4.226 na preko 65.000. CDC nije ažurirao svoje podatke o hospitalizaciji. Postoje razlozi zbog kojih su, bar u ranim fazama epidemije, mladi lјudi bili naročito pogođeni. Širenje zaraze u Americi koncentrisano je na velike gradove poput Nјujorka, gdje je populacija uglavnom mlađa od ostatka zemlјe. Prije same primjene restriktivnih mjera, mladi lјudi su vjerovatno bili prisutniji u kafićima, restoranima i podzemnoj željeznici, gdje se bolest može lako širiti. Kako se bude dalјe širila, vjerovatno je da će stariji lјudi činiti veći udio hospitalizovanih slučajeva.

Međutim, postoje određeni razlozi zabrinutosti za mlađe Amerikance. Istraživanje virusa u Kini ukazuje na to da gojazni lјudi, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i osobe sa već postojećim oboljenjima, kao što je dijabetes, mogu biti ranjivije. Svi ti faktori su naročito rasprostranjeni u SAD. U Italiji je oko 20% lјudi gojazno, dok je u Americi taj procenat 36%. Preko jedne desetine Amerikanaca pati od dijabetesa, a nisu svi starije životne dobi. Donald Tramp je 18. marta izjavio da se brine da mnogi mladi lјudi „ne shvataju“ opasnost  i „osjećaju se nepobjedivim“.


Izvor:  economist.com
Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog