Svijet

Mjere suzbijanja pandemije pretvaraju se u ljudsku tragediju u Indiji

Obični radnici, poput građevinaca, radnika u automobilskoj industriji, ugostitelja, dostavljača hrane, frizera, su stub ekonomije velikih gradova. Međutim, ti obični radnici postali su izbjeglice preko noći kada je uvedena blokada zbog epidemije novog virusa, a njihovi poslodavci nestali u vidu magle.

Gutam Lal Mina vratio se u svoje selo u sjevernoj državi Radžastan iz susjedne države Gudžarat, pješačeći po vrelom suncu u sandalama, a jedući samo biskvite i pijući vodu.

Gospodin Mina je u Gudžaratu zarađivao do 400 rupija dnevno (5,34 dolara) i najveći dio zarade je slao kući. Nakon što je Indija u ponoć 24. marta, najavila zatvaranje, u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV-2, u trajanju od 21 dan, sa radom je bilo završeno, a samim tim i sa plaćanjem.

"Hodao sam dan i noć. Šta sam drugo mogao da uradim? Imao sam malo novca i gotovo da nisam imao hrane", rekao je gospodin Mina promuklim glasom, prenosi Bi-Bi-Si.

Nije bio jedini. Širom Indije, milioni ovih radnika bježe iz zatvorenih gradova i kreću kući, prema svojim selima.

Zbijeni zajedno, muškarci, žene i djeca započeli su svoje putovanje prošle sedmice. Stvari, poput vode, hrane i odjeće, nosili su u svežnjima i torbama, a djecu, kada bi se umorila od hodanja, roditelji su nosili na ramenima. Hodali su dan i noć, a većina njih je rekla da su ostali bez novca i da bi ostanak u gradu značio gladovanje. Borba sa glađu i umorom, vezana je za kolektivnu volјu povratka tamo gdje pripadaju. Kažu da kuća na selu osigurava hranu i sigurnost koju pruža porodica.

Očigledno je da se zatvaranje zbog pandemije novog virusa, pretvara u humanitarnu krizu.

U moru izbjeglica bila je i 90-godišnja žena, čija je porodica prodavala jeftine igračke na semaforima u predgrađu van Delhija, ali i petogodišnji dječak koji je prepješačio 700km sa svojim ocem, građevinskim radnikom iz Delhija. Ovo nisu jedini slučajevi, masa ljudi je suočena sa istom situacijom.

Kako se kriza pogoršavala, državne vlade su se borile da urede prevoz, sklonište i hranu. Međutim, pokušaj da ih se preveze do njihovih sela, brzo se pretvorio u noćnu moru. Stotine hilјada radnika, pribijenih jedni uz druge, čekali su autobuse na glavnom autobuskoj stanici u Delhiju, što svakako ne doprinosi suzbijanju zaraze.

Premijer Narendra Modi izvinio se zbog zatvaranja koje je prouzrokovalo poteškoće u životima ljudi, posebno onih siromašnih, dodajući da su potrebne stroge mjere kako bi se pobijedilo u ovoj bici, ali čini se da vlasti nisu očekivali ovakav egzodus.

Narednih nekoliko dana pokazaće se da li indijske države mogu da prevezu radnike kući, ili da ih zadrže u gradovima, obezbjeđujući im hranu i novac.

 

Frontal/ D.M

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog