Nauka

Насина „камиказе“ летелица покушаће да скрене астероид са његове путање

Научници који се баве заштитом наше планете да се на њу не сручи разорни астероид, извели су кључни тест одбрамбене стратегије преусмеравања. Наредне године, Наса ће лансирати летелицу која ће „камиказе“ маневром покушати и да у пракси промени путању астероида.

Удар астероида у Земљу могао би да остави катаклизмичне последице по живот на нашој планети, што су диносауруси у прошлости искусили. Да не бисмо прошли као џиновски гуштери, агенција за истраживање свемира широм света раде на решењима која би могла да нас спасу.

Ако се астероид који има потенцијал да изазове велика разарања, устреми ка Земљи, најбољи начин да заштитимо нашу планету од овог напада је да им преусмеримо путању.

Међутим, с обзиром на то да је ово изузетно тешко тестирати на правим астероидима, спровођење експеримената је од суштинске важности за разумевање колико би ови покушаји били ефикасни и шта би се десило са одбијеним астероидом.

Истраживачи планетарне одбране из Националне лабораторије „Лоренс Ливермор“ напомињу да је мала вероватноћа да ће уопште доћи до таквог „напада“ астероида у наредним деценијама, али да би то изазвало несагледиве последице уколико би се ипак догодило.

„Недостатак времена ће нам бити главни непријатељ уколико једног дана уочимо да је нешто кренула ка нама. Можда нећемо имати довољно времена да га на време одвратимо, и зато морамо бити сигурни како можемо да спречимо катастрофу. То је основна тема овог рада“, објашњава руководилац пројекта, Тане Ремингтон.

Научници су обавили низ симулација како би утврдили који су параметри најважнији за тачно планирање сценарија судара са кртим каменом астероида.

Утврдили су да начин на који астероид удара у неки објекат и снага тог објекта имају значајан утицај на величину кратера који ће настати, као и импулс који ће се пренети на њега.

Ово откриће ће им помоћи да прилагоде своју мисију "Double Asteroid Redirection Test" (DART) предвиђену за 2021. годину. У овој операцији биће гађан мањи од два астероида у бинарном астероидом систему Дидимос који кружи око Земље, како би утврдили да ли ће променити своју орбиту.

Ново истраживање је утврдило да ће мисија DART имати много мањи утицај на циљани астероид него што је раније израчунато. Коаутор рада, Мајк Овен напомиње да би то могло имати значајне последице.

„Да постоји астероид везан за Земљу, потцењивање преноса импулса може одлучити да ли ће мисија одбијања удара бити успешна или не. Најважније је да добијемо прави одговор. Имати емпиријске податке за поређење, то вам је као да имате решење на крају књиге“, објашњава Овен.

DART – стрелица која треба да скрене астероид

Насина мисија DART (Double Asteroid Redirection Test), која би могла да се преведе као „стрелица“, у плану је да се лансира 22. јула наредне године. Њен циљ је да се проучи коришћење кинетичког удара у скретању астероида са његове путање.

Конкретно, ДАРТ ће се запутити према већ поменутом бинарном астероидном систему Дидимос, који не представља претњу по Земљу, али пружа добру мету за тестирање.

Већи астероид у систему Дидимос А пречника је око 780 метара, док пречник мањег Дидимос Б износи око 160 метара и он ће бити мета ДАРТ-а.

Да би до њега стигао биће му потребно око два месеца да пређе раздаљину од 11 милиона километара. Како би прешао толику раздаљину тако брзо користиће моћни јонски мотор –Evolutionary Xenon Thruster-Commercial (NEXT-C).

Јонски погон не функционише по принципу сагоревања као типични ракетни мотор. Гориво које користи је гас ксенон.


У дуплом решеткастом систему, млаз гаса пролази електрично поље, а јони у њему се драстично убрзавају, чиме се постиже изузетно велики импулс силе.

Када DART стигне до бинарног астероидног система имаће и пратњу. Италијанска агенција за истраживање свемира шаље летелицу LICIA, која ће се од DART-а одвојити пре судара како би направила фотографије колизије и послала их назад на Земљу.

Судар са Дидимосом Б очекује се да ће променити његову орбиталну брзину за око пола милиметра по секунди. Иако не делује много, промена ће довољно утицају на његов ротациони период да би била детектована телескопима са Земље. Осим тога, судар би требало да направи кратер пречника 20 метара на површини астероида.

Упркос томе што ће DART бити уништен, Европска агенција за истраживање свемира планира да 2024. године пошаље мисију „Хера“, која ће детаљно и изблиза испитати Дидимос Б и последице судара са. На себи ће носити прегршт инструмената који ће нам омогућити да сазнамо више и о природи бинарних астероидним система и њиховој унутрашњости.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog