SARS-CoV-2

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti: Platnene maske ne štite od virusa korona!

Dokument koji je krajem marta objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ima za cilj da pruži savjet o korištenju platnenih maski za lice kao alternativa u zdravstvenim ustanovama u slučaju nedostatka hirurških maski.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je ocijenio da platnene maske nisu dovoljna zaštita od korona virusa i manje su zaštitne od hirurških maski, te mogu čak povećati rizik od infekcije uslijed vlage, širenja tekućine i zadržavanja virusa. 

Kako navode postoji visok procenat prodiranja čestica kroz platno. U jednom istraživanju, 40–90% čestica prodrlo je u masku. 

U dokumentu se navodi i da je američki pandan agencije EU, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio da platnene maske budu samo krajnje rješenje uslijed nedostatka hirurških maski.

Hirurške maske su izrađene za jednokratnu upotrebu i obično se odbacuju nakon upotrebe, jer  postoji rizik od kontaminacije, odnosno taloženja zaraznih čestica na površini. 

Kontaminacija površine maski respiratora može se spriječiti tako što se preko nje postave medicinska maska, ili štitnik za lice koji se može očistiti. U dokumentu se ukazuje da se u slučaju ozbiljnih nestašica mogu razmotriti i određeni metodi sterilizacije, kao što su sterilizacija parom, gama iradijacija, ozonska dekontaminacija, etilen oksid i drugi metodi.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti poručuju da do sada proizvođači nisu imali razloga niti poticaja razviti metode za dekontaminaciju ili uvesti višekratnu upotrebu maske, ali očito je da postoji hitna potreba za razvojem maski za višekratnu upotrebu koje se mogu dekontaminirati.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog