Intervju

Pašalić: Šta smo preduzeli te šta planiramo u 2020. godini

Situacija oko virusa “COVID 19” poznatijeg kao “Korona Virus” se ne smiruje. Ispaštaju svi sektori privrede pa tako i poljoprivreda. Međutim za razliku od ostalih grana privrede, poljoprivreda je vremenski uslovljena te radovi moraju početi u predviđenom roku.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na čelu sa ministrom Borisom Pašalićem, poduzelo je konkretne mjere za spas poljoprivrednika, što može biti primjer ostalim institucijama i nivoima vlasti u BiH. 

O konkretnim mjerama koje su već preduzete te o ostalim aktivnostima ministarstva za Agroportal govorio g. Boris Pašalić 

Osvrt na trenutno stanje i očekivane posljedice na poljoprivredu?

Iako je rano prognozirati kolike će posljedice koronavirus ostaviti po svjetsku i domaću ekonomiju, pa i poljoprivredu, definitivno će biti posljedica, zbog čega su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vlada Republike Srpske predložili, a Republički štab za vanredne situacije usvojio, niz mjera za pomoć poljoprivredi, kako bi se poljoprivrednicima prije svega olakšala predstojeća sjetva i kako bi se posijale što veće površine. Osim mjera koje su predložene, Ministarstvo od ponedjeljka 30.03.2020. počinje podjelu regresiranog dizela (100 litara dizela po hektaru, koji će poljoprivrednici moći preuzeti po cijeni 0,60 KM nižoj od maloprodajne na benzinskoj pumpi), a za ovu mjeru iz agrarnog budžeta će biti izdvojeno oko 5,5 miliona KM.

Savjetodavna služba Republike Srpske se stavlja na raspolaganje kao i do sada?

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kontinuirano edukuje i savjetuje poljoprivredne proizvođače po svim pitanjima vezano za sjetvu, a opšte mjere prevencije u smislu zaštite od koronavirusa propisuje, i javnost, pa i poljoprivrednike, obavještava Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, posredstvom svih medija. Savjetodavna služba, osim savjetima i edukacijom, poljoprivrednicima je na raspolaganju i kontinuirano pomaže i prilikom popunjavanja obrazaca u vezi sa zahtjevima za podsticaje, regresirani dizel i sve druge administrativne stvari za koje im se obrate poljorpivrednici. Radnici naše savjetodavne službe od ponedjeljka će aktivno učestvovati u raspodjeli 9000 paketa za sadnju povrća koji su vrijedni po 250 KM svaki, u kojima se nalazi vještačko đubrivo, sjemena za povrtarske kulture i rasadni materijal, a jedan paket je dovoljan da se posadi oko 500 kvadrata pod povrćem. Za ovu mjeru izdvojeno je 2,2 miliona KM! 

Šta će biti sa podsticajima te da li će sredstva biti preusmjeravana? 

Isplata podsticaja u Republici Srpskoj ide i više nego dobrom dinamikom. Ministarstvo je u rekordnom roku isplatilo sve podsticaje iz 2019. godine, još početkom marta kako bi se poljoprivrednici na vrijeme mogli pripremiti za proljetnu sjetvu. Osim toga, mi smo isplatili i oko 9 miliona KM podsticaja iz 2020.godine. U ovom trenutku Ministarstvo nema dugova prema poljoprivrednicima kada su u pitanju podsticaji, što je vjerovatno jedinstven slučaj u regionu, kada je u pitanju dinamika isplate podsticaja. Podsticaji dakle idu planiranim tokom, mi imamo i Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sala u 2020. godini, a da li će biti nekih preraspodjela ili preusmjerenja u ovom trenutku je rano govoriti, naravno, pratićemo sveukupnu situaciju u vezi sa koronavirusom i adekvatno reagovati.

Ono što je primjetno jeste bliža saradnja sa g. Košarcem i njegovim ministarstvom? 

Dobro ste primijetili da je saradnja sa novim ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH g. Stašom Košarcem na mnogo višem nivou nego što je to bilo sa njegovim prethodnikom. Kontinuirano smo u kontaktu, redovno održavamo sastanke na ministarskom i nižim nivoima, konsultujemo se oko donošenja važnih odluka za poljoprivredni sektor, i naravno imamo u planu i mnogo zajedničkih aktivnosti, zaključio je za kraj naš sagovornik. 

Konkretne mjere koje je ministarstvo poduzelo možete pronaći u nastavku teksta 

IFAD Sredstva za 9000 paketa pomoći

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja novog korona virusa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preusmjerilo je 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje.

Paketi podrške sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta.

Mjerom podjele besplatnih paketa u vrijednosti od oko 250 KM planirano je da se obuhvati 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava.

Закључак о преусмјеравању кредитних средства IFAD за финансирање сјеменских пакета

Regresiranje domaćeg sjemena selekcionisanog i proizvedenog u Republici Srpskoj

Odobrava se regresiranje domaćeg sjemena i to: domaćeg hibrida kukuruza, domaćih sorti strnih žita, domaćeg sjemena soje, domaćeg sjemena krmnih trava i travno-leguminoznih smješa, krompira i drugih vrsta u iznosu od 50% maloprodajne cijene. 

Закљчак о регресирању домаћег сјемена селекционисаног и произведеног у Републици Српској

Brisanje dužnika iz evidencije Ministarstva poljpoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 

Brisanje 5373 korisnika iz evidencije kako bi isti mogli dobiti pomoć. 

Закључак о брисању корисника из евиденције дужника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде

Odlaganje plaćanja koncesione naknade i zakupnine za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske

Odlaže se plaćanje u 2020. godini za tri mjeseca od dana dospijeća ugovorene obaveze. 

Закључак о одлагању плаћања концесионе накнаде и закупнине за коришћење пољопривредног земљишта у својини Републике Српске

 

Izvor: agroportal.ba

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog