BiH

Тегелтија: За опоравак од кризе обезбиједити минимално 600 милиона евра за БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија одржао је данас видео-конференцију са представницима међународних финансијских институција у БиХ.

Видео-конференција је одржана са резидентним представником Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Ендру Џуелом, шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом, шефицом Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Мануелом Несл, шефицом Канцеларије Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у БиХ Сандрин Фиска и представницом Међународне финансијске корпорације Ладом Бушевац о тренутној ситуацији у БиХ, те о могућностима и моделима одговора на кризу проузроковану пандемијом вируса корона (KОВИД-19).

Овом приликом предсједавајући Тегелтија се захвалио представницима међународних финансијских институција на брзом одговору и спремности да помогну БиХ.

Обраћајући се учесницима видео-конференције, предсједавајући Тегелтија затражио је да се заједничким напорима за подршку и опоравак од кризе обезбиједи износ од минимално 600 милиона евра за БиХ како би се адекватно помогло здравственом сектору као и привреди која је изузетно погођена овом кризом.

Предсједавајући Савјета министара је предложио и да се Извршном одобору ММФ-а у Вашингтону упути захтјев за повећање средстава из Инстумента за брзо финансирање са досадашњих 50% на 100% уплаћене квоте, што би значило повећање са 165 милиона евра на износ од 330 милиона евра, који би посредством овог инструмент био одобрен БиХ.

Говорећи о економском аспректу кризе, предсједавајући Тегелтија је од представника међународних финансијских институција затражио да, имајући у виду ванредне околности, реструктуришу своје постојеће аранжмане и прилагоде важеће стратегије сарадње са БиХ тренутној ситуацији, како би адекватно и брзо одговорили на кризу која ће неминовно за резултат имати смањење броја запослених у БиХ.

Током разговора, заједнички је усаглашено да је од изузетне важности да се што прије формирају фондови за опоравак привреде на нивоу ентитета, те да се ти фондови попуне, између осталог, и средствима међународних финансијских институција и Европске уније, те на тај начин појача опоравак привреде и реалног сектора у БиХ и врате радна мјеста.

Такође, оцијењено је и да је неопходно наставити заједничку координацију свих нивоа власти у БиХ посредством Савјета министара како би се успјешније и брже имплементирале усаглашене мјере.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog