Svijet

Svjetske berze pale, najveće privrede uranjaju u recesiju

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posljedica širenja koronavirusa najveće svjetske privrede uranjaju u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 2,7 posto, na 21.052 boda, dok je S&P 500 pao 2,1 posto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 7.373 boda.

Najveća svjetska berza u srijedu pala više od četiri posto

Najveća svjetska berza najviše je pala u srijedu, više od 4 posto, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči „dvije teške sedmice“ u kojima bi u SAD-u od koronavirusa moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi.

"Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti", kazao je Trump na konferencije za novinare.

„Nakon Trumpovog upozorenja da će situacija biti gora prije nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali“, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Independent Advisor Alliance.

Sedmicu dana prije cijene su dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne poticajne mjere ublažiti privredne štete.

Ali, sasvim je jasno da će najveće svjetske privrede uroniti u recesiju, s obzirom na to da su zbog mjera suzbijanja virusa paralizovani mnogi dijelovi privrede.

U SAD-u pada broj zaposlenih 

Projekcije, koje je objavio proračunski ured američkog Kongresa, pokazuju da bi u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a mogao pasti za više od 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U međuvremenu, broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 1,1 milion, dok je broj umrlih premašio 62.000. Kako se još ne vidi kraj širenju virusa u svijetu, jasno je da će posljedice po privredu biti goleme.

Svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to. Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD-u u ožujku broj zaposlenih pao za 701 tisuću, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 mjeseci.

„Čini se da će ovo tržište 'medvjeda' potrajati. Što će duže ljudi ostati kod kuće, to će privredi trebati više vremena da se ponovno pokrene, a zaradama kompanija da se oporave“, kaže Zaccarelli.

Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih rezultata u prvom tromjesečju.

Evrozona uranja u recesiju

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 posto, što znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Nakon prošlosedmičnog pada, S&P 500 indeks u minusu je oko 27 posto u odnosu na svoj rekordan nivo, dostignut 19. februara, što znači da je izbrisano oko 7.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica u sastavu tog indeksa.

I evrozona uranja u recesiju. U petak je firma IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniži nivo otkada je londonska firma počela prikupljati i obrađivati podatke.

"Podaci upućuju na zaključak da je godišnja stopa pada privrede evrozone već blizu 10 posto, a najgore neizbježno tek dolazi u bliskoj budućnosti", tumači glavni ekonomista Markita Chris Williamson. 

Zbog toga su i na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 5.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 9.525 bodova, a pariški CAC 4,5 posto, na 4.154 boda.

Na Tokijskoj je berzi, ipak, Nikkei indeks potonuo 8,1 posto, na 17.820 bodova.

 

Izvor: index.hr
Blog