SARS-CoV-2

Hidrohlorikin - Trampov "magični lijek"

U svom dnevnom obraćanju iz Bijele Kuće, Tramp je u subotu apelovao na građane Amerike da koriste hidrohlorikin, lijek za malariju za koji nije dokazano da ima učinak na Covid-19.

 "Šta još imate da izgubite? Uzmite lijek", izjavio je Tramp u subotu i dodao da je vlada napravile zalihe pomenutog lijeka. 

Ali šta je tačno hidrohlorikin, a šta hlorinik? 

Bajer je napravio hlorikin 1934. godine i već decenijama se koristi kao lijek za malariju širom svijeta. 

Hidrohlorikin je napravljen tokom Drugog svjetskog rata kao alternativa sa manje nus pojava. Lijek je u prodaji pod imenom "Plaquenil" i koriste ga osobe oboljele od lupusa. Masovna potražnja za ovim lijekom ispraznila je police apoteka širom svijeta, ostavljajući ljude kojima je prijeko neophodan na cjedilu. 

Uprkos nedostatku čvrstih dokaza o efikasnosti ovog lijeka, Agencija za hranu i hranu izdala je dozvolu za korišćenje lijeka pacijentima sa teškom kliničkom slikom.

Iako Tramp tvrdi da je lijek pouzdan i da su francuske testovi za ovaj lijek "dobri testovi", Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je u martu mjesecu, na pitanje novinara da li se ovaj lijek može koristiti kao tretman za Covid-19 rekao: "Odgovor je ne."

Koji su dokazi da je ovaj lijek efikasan?

Ne postoje konkretni dokazi o efikasnosti ovog lijeka, ioako ga doktori širom Amerike i svijeta prepisuju pacijentima od početka pandemije. 

Studija sprovedena u Francuskoj uključila su kombinaciju hidrohlorikina i antibiotika azitromicin. Studija u vršena u Marseju sa dvije grupe pacijenata, grupa za tretman i grupa za kontrolu. 

Pacijenti smješteni u grupu za tretman su bili stariji od pacijenata iz grupe za kontrolu, što baca dodatnu sjenku na ovo istaživanje. Istaživanje je bilo otvorenog tipa, što znači da su pacijenti znali koji lijek uzimaju. 

Prvobitno, u istaživanje je bilo uključeno 42 pacijenta, od kojih su tri pacijenta premještena na odjeljenje za intenzivnu njegu, jedan pacijent je preminuo, jedan je ostavljen u bolnici a jedan pacijent je prestao uzimati lijek zbog mučnina. Ostalih 36 pacijenata su se u međuvremenu oporavili. 

Eksperiment u kome se 15% pacijenata iz grupe za tretman oporavilo, a 0% pacijenata iz grupe za kontrolu nije dovoljno da se ovo istraživanje u svijetu prikaže kao stopostotna stopa izliječenosti. 

Pored Francuza, Kinezi su takođe odradili svoje istraživanje koje je pokazalo da ovaj lijek nije efikasan. 

Koji su neželjeni efekti ovog lijeka? 

Neželjeni efekti ovog lijeka su odavno poznati. Lijek može da izazove artmiju koja može da vodi do srčanog udara kod pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, u kombinaciji sa drugim lijekovima depresiju, gubitak vida, a dovođen je i u vezu sa psihozom, koja se javljala kod pojednih pacijenata. 

Iako su francuska studija nedovoljna, američki predsjednik se uporno poziva na ovaj lijek, magični lijek koje će pomoći Amerikancima i ljudima širom svijeta. Izjavio je da je voljan da "pogura" Agenciju za hranu i lijekove da odobri ovaj lijek kako bi što brže stigao u bolnice, iako za njegovu efikasnost nema dokaza, a za neželjene efekte ima. 

 

Frontal/A.G.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog