SARS-CoV-2

Najmoćniji svjetski pasoši u doba pandemije

Do prije nekoliko mjeseci, svijet je uživao u slobodi pokreta nego ikada prije u istoriji.

Henli Indeks se bavi rangiranjem pasoša svih država u svijetu i u januaru ove godine objavljeno je da je Japan na vrhu liste za 2020. godinu. Naime, Japanci mogu da posjete 191 destinaciju u svijetu bez da unaprijed traže vizu. 

Širom svijeta, turisti uživaju u bezviznom režimu ili odobrenju vize po dolasku za 107 destinacija, a to je skoro dupla brojka u odnosu na početak mjerenja koji je započeo 2006. godine. 

Danas 93% svjetske populacije živi u zemljama gdje su na snagu stupile zabrane putovanja zbog pandemije koronavirusa. 

Kako je svijet izgubio slobodu pokreta koju su mnogi uzimali zdravo za gotovo, koje su to kratkoročne a koje dugoročne posljedice po "moćne" pasoše u 2020. godini? 

Azija u vođstvu

Japan je zadržao svoju poziciju na vrhu ljestvice dok ulazimo u drugi kvartal 2020. godine, Singapur na drugom mjestu, a Njemačka i Južna Koreja dijele treće mjesto.

Luksemburg i Španija su se pridružili  Italiji i Finskoj na četvrtom mjestu, dok je Austrija popela na peto mjestu koje dijeli sa Danskom. Indeks se ažurira u realnom vremenu tokom cijele godine, kao i kada stupe na snagu promjene vizne politike.

Ipak, jedinstvene okolnosti, poput pandemije virusa mogu da promjene moć pasoša. 

"Pogledajte Španiju ili bilo koju drugu državu koja je u potpunom karantinu. Prije, državljani Španije su imali jedan od najmoćnijih pasoša u pogledu slobodnog putovanja. Sada, ako ste državljanin Bangladeša, obično lošeg pasoša u pogledu odobravanja vize, možete slobodno otići na aerodrom i rezervisati let", objašnjava za Si-En-En Kristian Kalin, tvorac Henlijevog Indeksa.

Zdravstvena pitanja 

Po mišljenju Kalina, često zvanim i "Kraljem pasoša", situacija poslije pandemije se neće puno promjeniti kada su u pitanju pasoši i sve pogodnsti koje sa sobom nose. 

Ipak, s obzirom da trenutnu situaciju, aspetke zdravstva u pojednim državama, bilo bi zaniljivo da vidimo da li će ti faktori ulaziti u procjenu kada je riječ o vizama, rekao je Kalin. 

Kvalitet međunarodnog indeksa 

Kvalitet međunarodnog indeksa je  prvi takav indeks koji objektivno rangira kvalitet država širom svijeta. Istražuje i unutrašnje faktore (kao što su ekonomska snaga, ljudski razvoj, mir i stabilnost) i spoljne faktore (uključujući putovanje bez viza i mogućnost naseljavanja i rada u inostranstvu bez glomaznih formalnosti). Indeks se bavi provjerom šta to jednu državu čini boljom od druge. 

Dok Japan drži mjesto broj jedan za indeks pasoša, a Sjedinjene Američke Države su na sedmom mjestu, u međunarodnom indeksu kvaliteta Japan je na 26-tom, a Amerika na 25. mjestu. 

Lista najboljih pasoša na svijetu za 2020.godinu: 

1. Japan (191 destinacije)

2. Singapur (190)

3. Južna Koreja, Njemačka (189)

4. Italija, Finska, Španija, Luksemburg (188)

5. Danska, Austrija (187)

6. Švedska, Francuska, Irska, Holandija, Portugal (186)

7. SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Norveška, Švajcarska (185)

8. Češka Republika, Grčka, Malta, Novi Zeland (184)

9. Kanada, Australija (183)

10. Mađarska (182)

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog