Svijet

Otpis duga za najsiromašnije zemlje kritičan u borbi protiv COVID-19

COVID-19 stvara globalnu ekonomsku krizu bez presedana. I kao što svjedočimo u svim takvim krizama, i ovo ekonomsko uništenje je surovo i nejednako raspodijeljeno, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henriette Fore.

Ona je istakla da za najsiromašnije zemlje svijeta, finansijska kriza izazvana pandemijom, u kombinaciji sa oslabljenim obavezama otplate duga, ometa njihovu sposobnost sprečavanja daljeg prenosa i zaštite građana.

A za porodice unutar tih zemalja sa velikim gubitkom prihoda i ograničenim pristupom hrani u okruženjima u kojima je socijalno distanciranje nemoguće, gdje su sapun i voda za pranje ruku luksuz, a kvalitetne zdravstvene usluge ne postoje, situacija je već teška i samo će se pogoršati, kazala je Fore.

Iako uglavnom pošteđena neposrednih zdravstvenih posljedica pandemije, djeca će pretrpjeti ekonomsko uništenje koje dolazi nakon nje. Više od 200 miliona djece živi u zemljama opterećenim dugovima. Teret duga otežava zemljama koje se bore protiv pandemije da spriječe širenje bolesti.

Direktorica UNICEF-a Henriette Fore kazala je  da su posebno zemlje sa niskim primanjima prisiljene da drastično povećaju potrošnju kako bi odgovorile na vanrednu situaciju u zdravstvu, istovremeno smanjujući - ili, u nekim slučajevima, stvarajući - sisteme socijalne zaštite, uključujući bezuslovne novčane transfere, garanciju prihoda za one koji izgube posao i sigurnost zaposlenja.

Dodatna potrebna potrošnja ne smije uticati na smanjenje troškova drugih kritičnih usluga za djecu, kao što su rutinska imunizacija, briga o majčinstvu i zaštita djece. U ovom ključnom trenutku zemlje trebaju potrošiti više da zaštite budućnost svoje djece.

Da bi se smanjio prijenos bolesti i spriječila daljnja ekonomska katastrofa, UNICEF se svim srcem pridružuje predsjedniku Svjetske banke i upravnom direktoru MMF-a u svom pozivu na otpis duga i restrukturiranje duga za zemlje kojima je to potrebno, istakla je Fore.

Kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres napomenuo u svom nedavnom pismu upućenom G20, restrukturiranje duga je prioritet - uključujući neposredna odricanja od plaćanja kamata za 2020. godinu. Smanjujući teret finansijskog duga, veće su vjerovatnoće da će države pružiti agilni i agresivan odgovor potreban za smanjenje uticaja ekonomske krize na zaustavljanje COVID-19.

 

Izvor: unicef.org
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog