Svijet

Heroj Farskih ostrva

Debes Kristijansen je veterinar sa Farskih ostrva koji je adaptirao svoju labaratoriju za testiranje lososa za testiranje ljudi na koronavirus.

Ovaj veterinar je slavljen na Farskim ostrvima kao heroj jer je pomogao da se izbjegnu smrtni ishodi. 

Sjevernoatlanski arhipelag trenutno ima samo jednu osobu u bolnici i to je jedna od tri evropske zemlje, zajedno sa Gruzijom i Lihtenštajnom gdje do sada nema smrtnih slučajeva. 

U srijedu je premijer Bardur e Šteg Nilsen najavio da će se od 20. aprila ponovo otvoriti vrtići, jaslice i da će osnovci ponovo biti u klupama.

Lokalni političari kažu da je za uspjeh faorskog pristupa u velikoj mjeri zaslužan rezultat predviđanja veterinarskog naučnika Debesa Kristijansena, šefa odjeljenja u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za bolesti riba i životinja u glavnom gradu Toršavnu.

Kristijansesn je već u januaru upozorio vladu da treba da se pripreme za moguće širenje zaraze iz Kine. 
 
On je svoju labaratoriju adaptirao i kupio još potrebne opreme kako bi bilo pogodno da se tu vrše testiranja ljudi. 
 
Prema zvaničnim podacima, 10 odsto cjelokupne populacije Farskih ostrva gdje živi oko 60 hiljada ljudi, testirano je na prisustvo koronavirusa. Doktori su uspjeli da pronađu i smjeste u izolaicju sve osobe koje su bile u konkatku sa 184 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus. Od 184 oboljele osobe, 131 osoba se u potpunosti oporavila. 
 
Za Gardijan, Kristijansen je rekao da je bilo lako prilagoditi labaratoriju i da je jedina promjena uključila tri komponente sprecifične za koronavirus. 

 
Rekao je da njegova labaratorija spremna da se u njoj vrši i od hiljadu testova dnevno ako za to bude bilo potrebe. 
 
Prema podacima sajta Worldmeters, Farska ostrva testirala su veći procenat svoje populacije nego bilo koja druga država na svijetu.  
 
 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog