SARS-CoV-2

Koronavirusna prijetnja globalnom miru i stabilnosti, upozorava šef UN-a

Antonio Gutereš kaže da Covid-19 predstavlja 'borbu generacije'

Generalni sekretar Antonio Gutereš upozorio je Savjet bezbjednosti UN-a da pandemija može potencijalno povećati socijalne nemire i nasilje, što bi u velikoj mjeri narušilo sposobnost svijeta da se bori protiv bolesti.

Ovo je najoštriji test UN-a, od kada je osnovan prije 75 godina i koji je već imao i ranije napore za rješavanje međunarodnih, regionalnih i nacionalnih sukoba, piše Gardijan.

"Ovo je borba jedne generacije i razloga za postojanje samih Ujedinjenih nacija", rekao je.

Više od 95.000 ljudi umrlo je do petka ujutro nakon zaraze od Covid-19, prema Univerzitetu Džons Hopkins, koji prati brojke. Dijagnostikovano je više od 1,6 miliona dok je ekonomski uticaj nastavio rasti. Jedan od deset Amerikanaca izgubio je posao kao rezultat virusa, a šef MMF-a rekao je da je svijet na putu za najveći pad od velike depresije.

Gutereš je upozorio je kako bi pandemija mogla dovesti do oportunističkih terorističkih napada, erozije povjerenja u javne institucije, ekonomske nestabilnosti, političke tenzije koja bi mogla odgoditi izbore ili referendume i kako bi COVID-19 mogao „pokrenuti ili pogoršati različite izazove ljudskih prava“.

Kazao je i da bi uključivanje Savjeta bezbjednosti bilo "presudno za ublažavanje posljedica mira i sigurnosti".

Nakon jučerašnjeg sastanka s Guterešom, koji je održan zatvorenom video vezom, Savjet  bezbjednosti se prvi put oglasio od početka epidemije. Izrazio je "podršku svim naporima generalnog sekretara u vezi s potencijalnim uticajem pandemije Covid-19 na zemlje pogođene sukobom i podsjetio na potrebu jedinstva i solidarnosti sa svim pogođenim".

 

Frontal/D.S.
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog