Intervju

Dr Nermin Salkić: Naš najveći problem u narednom periodu predstavljaju uvezeni slučajevi!

"Ako nastavimo ovako kao do sada, možemo očekivati prvo popuštanje preventivnih mjera krajem ovoga i početkom sljedećeg mjeseca", kazao je prof. dr sc. Nermin Salkić, ljekar u UKC Tuzla.

Dr Nermin Salkić u intervjuu za Frontal govori o opasnostima širenja virusa COVID-19, mjerama koje je preduzela BiH, našem zdravstvenom sistemu ali i kada možemo očekivati kraj pandemije.

FRONTAL: Koji je trenutno najveći problem u našoj zemlji kada je riječ o širenju virusa COVID-19?

SALKIĆ: Generalno govoreći, mi smo kao zemlja jako dobro stavili širenje virusa. To je čak potvrđeno i od strane eksperata WHO, uz opasku da smo jako rano i dosta široko primijenili sve preventivne epidemiološke mjere. U ovom trenutku najveću opasnost predstavlja još nekoliko zaostajućih klastera koji su, čini mi se, već stavljeni pod kontrolu i koji bi se trebali iscrpiti u narednim danima. Naš njaveći problem u stvari u narednom periodu predstavljaju uvezeni slučajevi iz drugih zemalja, bilo od naših građana koji se vraćaju u BiH, bilo od stranaca i mišljenja sam da kada je ovo u pitanju, trebamo dodatno pojačati nadzor.

FRONTAL: Da li su po Vama preduzete mjere u BiH dovoljne i opravdane kada je u pitanju sprječavanje širenja virusa ili bi se ipak mogle još pooštriti?

SALKIĆ: Mjere koje su poduzete u BiH su sasvim primjerene i nisu previše oštre. U nekim zemljama u susjedstvu imate uveden policijski sat koji traje nekoliko dana. Ne može se ni napraviti potpuni državni karantin u situaciji kad imate 40-50 slučajeva koje dnevno dijagnosticiramo na području BiH, to jednostavno nije toliki broj koji bi opravdao takvu rigoroznost.

U ovome trenutku jedino pooštravanje bi trebalo biti u smislu formiranja stalnih timova za kontrolu infekcije unutar svake opštine, sukladno broju stanovnika. Takav tim bi trebao imati ingerencije da može svaki sumnjivi slučaj staviti u karantin, te testirati i njega/nju i sve kontakte. Ovo je princip koji je korišten u Južnoj Koreji sa velikim uspjehom i omogućava da umjesto da cijela populacija bude u karantinu – samo oni koji su potencijalno zaraženi budu odvojeni od ostatka populacije. Mislim da bi ovakvi timovi trebali biti osnova za borbu protiv virusa jednom kada popustimo ove mjere ograničenja kretanja koje su sada na snazi. Imperativno je naravno osigurati da osobe koje su u karantenu – tu i ostanu.

FRONTAL: Svjedoci smo da je zdravstvo i u najbogatijim zemljama u kolapsu. Kako komentarišete zdravstveni sistem u BiH, da li i nama prijeti kolaps ili ipak postoje neke mjere koje bi to mogle spriječiti?

SALKIĆ: Sa ovim brojem slučajeva koje trenutno imamo naš zdravstveni sistem se može nositi. Na poslijetku, upravo primjena svih preventivnih mjera je i imala za cilj da strategijom mitigacije, ublažavanja novih slučajeva naš zdravstveni sistem ima snage i kapaciteta da ovu epidemiju može da amortizuje. Ono što je bitno jeste, da mjere socijalne distance ostanu na snazi, odnosno da ne popustimo sada kada smo napravili odličan posao, nego da nastavimo sa svim mjerama još 3-4 nedjelje čime bismo mogli postići dosta dobru epidemiološku kontrolu u populaciji. Tada bismo mogli dosta onoga što sada radimo popustiti, ukinuti praktično djelomični državni karantin i onda sve snage baciti na već pomenute timove za kontrolu infekcija koji bi nove slučajeve brzo i energično ograničili i spriječili dalje širenje virusa u populaciji dok vakcina ne bude dostupna.

FRONTAL: Na internetu postoji mnoštvo informacija o korona virusu, od toga da će proći sa pojavom toplijih dana, da ne pogađa djecu i mlađe, da maske ne pomažu i još mnogo toga. Šta je od svega navedenog tačno?

SALKIĆ: Na žalost ništa od ovoga što ste spomenuli nije tačno. Virus neće proći sa povećanjem temperature, mladi i djeca obolijevaju kao i ostali mada je bolest lakša u ovoj dobnoj skupini i mogućnost smrtnog ishoda je značajno niža, maske pomažu u sprečavanju prenosa infekcije – čak i platnena maska sprečava da aerosol iz Vaših usta ide u zrak. Naravno postoje maske za različite namjene, za opštu populaciju platnena maska je sasvim dovoljna. Savjetujem da građani trebaju tražiti informacije od provjerenih izvora, a ne sa društvenih mreža. U ovome trenutku to je web stranica Svjetske zdravstvene organizacije, te web stranice ministarstava zdravlja u našoj zemlji.

FRONTAL: Koji je ključ uspjeha u borbi protiv virusa i kada možemo očekivati da je kraj pandemije?

SALKIĆ: Ključ uspjeha je strpljenje i upornost u pridržavanju preporučenih mjera. Ovo nije rat koji se može na brzinu dobiti sa jednom ili dvije bitke, nego prije rovovski rat koji se dobija očuvanjem pozicija i iscrpljivanjem protivnika. Virusu da bi se širio trebaju domaćini, a ako mu to uskratimo, i izolujemo one koji virus imaju, po prirodi njegovog razmnožavanja, put njegovog prenosa će biti blokiran.

Ako nastavimo ovako kao do sada, možemo očekivati prvo popuštanje preventivnih mjera krajem ovoga i početkom sljedećeg mjeseca. Naravno, moramo biti svjesni da do dolaska vakcine, neke od zaštitnih mjera nećemo moći popustiti. Neke od mjera ćemo morati i dalje primjenjivati dok ne postignemo imunitet od barem 70% populacije. Ja se iskreno nadam da ćemo taj imunitet postići vakcinom, a ne nekom neopreznošću na kraju ove borbe koja će dovesti do razbuktavanja epidemije. Moramo izdržati.

 

Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog