Intervju

Hose Maria Valdemoro Himenez: U Evropi, kojoj BiH pripada, smo u ovoj krizi svi zajedno!

"Jedini način da pobijedimo virus je kroz solidarnost i zajednički napor", kazao je u intrvjuu za Frontal ambasador Kraljevine Španije u BiH Hose Maria Valdemoro Himenez (José María Valdemoro Giménez).

Sa ambasadorom Španije u BiH razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Španiji, zdravstvenom kolapsu u svijetu kao i o solidarnosti EU prema zamljama članicama.

FRONTAL: Španija je, nakon Italije, zemlja s najviše žrtava od virusa COVID-19. Međutim, stopa širenja zaraze polako pada posljednjih dana. Kako se Španija nosi s tom situacijom, koliko građani poštuju propisane mjere i da li su mjere za zaustavljanje širenja virusa preduzete na vrijeme?

HIMENEZ: Španija je u skladu sa predviđenim u svom Ustavu 11.marta progasila vanredno stanje zbog širenja pandemije COVID 19. Lako je analizirati prošlost i sada govoriti o nedovoljnom predviđanju. Ono što je tačno jeste da se virus velikom brzinom proširio po cijeloj Evropi, a sada i po SAD-u. 

Kako znate, jedan od problema sa krizom uzrokovanom COVID19 je i različit način na koji različite zemlje broje i registruju zaražene i preminule. Iskreno mislim da je Španija u tom smislu primjer i da djeluje potpuno transparentno.

Situacija u Španiji je veoma nejednaka jer nivo zaraženosti nije isti u svim Autonomnim zajednicama iako se vanredno stanje primjenjuje na cijelu zemlju.

U svakom slučaju, građani Španije pokazuju ogromnu zrelost i jedinstvo u provođenju mjera koje su veoma potrebne i izrazito restriktivne. Ovaj nas problem sviju pogađa i mi mu se zajednički suprostavljamo kao zemlja.

Zdravstveni sistemi svih pogođenih zemalja su pod velikim pritiskom u ovoj velikoj epidemiji. Ipak, čvrstoća španskih institucija i njenih javnih službi, a naročito zdravstvene, pojačava povjerenje građana i pomaže u provođenju ovih teških mjera.

FRONTAL: Kako na Vas lično utiče ova situacija, s obzirom da trenutno niste u svojoj zemlji?

HIMENEZ: Kako možete pretpostaviti, pažljivo pratim vijesti iz Španije. Takođe bih htio da spomenem da članovi moje porodice ne žive samo u Španiji već i u Italiji i s njima sam u stalnom kontaktu. Hvala Bogu, svi su dobro.
 
U Ambasadi Kraljevine Španije u BiH, kao i u cijeloj mreži ambasada i konzulata naše službe vanjskih poslova, radimo u punom kapacitetu i odgovaramo na zahtjeve i molbe naših građana te omogućavamo repatrijaciju onima koji žele da se vrate u našu zemlju. Ova kriza pogađa cjelokupni javni sektor, uključujući vanjske poslove, a ukupan broj Španaca koji žive u inostranstvu ili putuju u druge zemlje veoma je velik.
 
Španija je vratila ukupno 20.000 svojih građana iz svih krajeva svijeta i nedavno smo pokrenuli inicijativu pod nazivom “Aloja-Pruži smještaj”, solidarni urgentni servis koji pomaže Špancima koji su se zatekli u stranoj zemlji i obezbjeđuje im kontakt sa drugim španskim građanima koji žive u inostranstvu i spremni su ponuditi privremeni smještaj.
 
FRONTAL: Kako komentarišete globalni kolaps u zdravstvenom sistemu, pa čak i najbogatije zemlje su pokazale slabost u tom sektoru?

HIMENEZ: Svi smo vidjeli prizore iz bolnica u zemljama kao što je Španija, čiji zdravstveni sistema spada u red najefikasnijih na svijetu (Health-Efficiency Index za 2018.od Bloomberga).
 
Nema sumnje da je pandemija Covid 19, veličine bez presedana od II Svjetskog rata,  stavila na stres-test zdravstvene sisteme cijelog svijeta. To je osnovni razlog zašto su mnoge zemlje uvele stroge mjere autoizolacije u borbi s visokim nivoom virusne zaraze i s ciljem da se izbjegne kolaps zdravstvenog sistema.
 
Mislim da će biti velikih promjena u načinu na koji se gleda na zdravstvene sisteme koji su u ovoj situaciji pokazali svoje nedostatke. Prestaće se na zdravstvo gledati kao na poreski teret i ono će postati pitanje ne samo zdravlja, već i sigurnosti. Društva i političari, a nadam se da će i BiH biti među njima, shvatiti će da je zdravstveni sistem imovina koju treba ojačati i ne smanjivati. Isto se odnosi na medicinski materijal i opremu, na koje treba primijeniti novu strategiju proizvodnje, obnove i pravne regulacije.
 
Definitivno će se preispitati uloga Države i njena veća prisutnost i pažnja u mnogim javnim službama. To će uključiti mnogo vezanih pitanja, kao što je debata o poreskom zakonodavstvu u svjetlu novih izazova ili strožije javno upravljanje, pri čemu ne treba zaboraviti reviziju slabih tačaka globalizacije koje su isplivale na površinu u ovoj krizi i potrebu za većom autonomijom zemalja u raspolaganju osnovnim proizvodima.
 
FRONTAL: Evropska Unija nije pokazala solidarnost zemljama članicama kada je to bilo najpotrebnije. Da li će to u budućnosti imati neke posljedice i kako komentarišete taj manjak solidarnosti?
 
HIMENEZ: Ne dijelim mišljenje da EU nije pokazala solidarnost. Kriza je sve zemlje EU i same evropske institucije zatekla nespremnim. Tačno je da je u prvom trenutku odgovor zemalja na krizu bio pojedinačan i nekoordiniran, ali izlazak iz krize se sve više koordinira. Svima je jasno da kriza ima dvostruki karakter, s jedne zdravstveni, a s druge ekonomski. 
 
Kriza je simetrična, sa asimetričnim posljedicama. Simetrična jer se virus raširio svuda, ali sa veoma različitim posljedicama u različitim zemljama.  Mislim da nema lidera u EU koji sumnja da ova kriza ne pogađa sviju i zahtijeva kolektivan i koordiniran odgovor. Ono što je sada na stolu je mehanizam odgovora, ali se za razliku od 2008., sada ne govori o moralnom hazardu.
 
Tako se nedavno dogovorio princip sporazuma za usvajanje ekonomskog paketa za reaktivaciju evropskih ekonomija i ublažavanje posljedica pandemije. Za razliku od 2008., evropski odgovor je ovaj put bio veoma brz. Mislim da će jedan od rezultata ove krize biti dodatno jačanje evropskog projekta. EU će izači jača iz svake krize, s novim mehanizmima, novim sporazumima i strategijama.
 
Takođe bih želio naglasiti solidarnost EU u kontekstu krize COVID 19 i prema Balkanu, a unutar regije, i prema BiH, kroz značajan i brz početni paket financijske pomoći od više od 80 miliona eura. 
 

FRONTAL: Šta biste poručili građanima BiH ali i svim ljudima na svijetu koji se bore protiv ove pošasti?

HIMENEZ: Imam dvije poruke za građane BiH.

Prva: u Evropi, kojoj BiH pripada, smo u ovoj krizi svi zajedno. Ona nas sviju pogađa. Kako sam već rekao u drugim intervjuima: virus ne pogađa nacije, ni konstitutivne narode, ni složene ustavne strukture, već ljude. Jedini način da ga se pobijedi je kroz solidarnost i zajednički napor.

Druga se odnosi na ličnu odgovornost svakog od nas. Ostanimo kući da bismo izbjegli širenje virusa i poštujmo ostale mjere koje su donijele vlasti. 

 

Autor: Danka Savić
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog