Sport

Prije 31 godinu vidjeli smo Maradonino zagrijavanje koje svijet nikada nije zaboravio (VIDEO)

Diego Armando Maradona jedan je od najboljih fudbalera koje je svijet ikada vidio, a ako pitate Argentince ili Napolitance "jedan od" u ovoj rečenici je apsolutno višak.

Maradona je bio fudbaler zbog kojeg se tražila karta više, čije su poteze djeca satima vježbala na ulici, zbog kojeg se ova igra toliko zavoli. Njegovo predstavljanje kada je 1984. godine došao iz Barcelone u Napoli gledalo je 65.000 ljudi. U iistoriji fudbala samo je jedan fudbaler privukao više ljudi na predstavljanje. Bio je to Cristiano Ronaldo 2009. godine. Njega je na Bernabeu došlo pozdraviti 75.000 ljudi.

Na jučerašnji dan 1989. godine Maradona je s Napolijem došao u Minhen, a zagrijavanje na Olympiastadionu u Bavarskoj ostalo je zapamćeno do danas. Ne, nije u pitanju pogodak, nije u pitanju magični tribling, "finta" na terenu... Zagrijavanje, Opusov hit iz 1984. godine "Live is life", lopta, odvezane pertle na kopačkama i čarobnjak koji se zove Diego Armando Maradona.

Napoli je došao u Minhen na revanš utakmicu polufinala Kupa UEFA nakon pobjede u prvom duelu rezultatom 2:0. Revanš je završen rezultatom 2:2, a junak Italijana bio je drugi fudbaler iz MA-GI-CA trija - Antonio de Oliveira Filho, ili jednostavno Careca. Treći član tog savršenog Napolijevog napada bio je Bruno Giordano koji je napustio klub pred početak sezone. Napoli je kasnije uspio osvojiti Kup UEFA pobjedom nad Stuttgartom u finalu.

Nakon što se sa zvučnika stadiona u Minhenu začula pjesma "Live is life" Maradona je odlučio gledaocima ponuditi malo magije. Žongliranje loptom u ritmu muzike, savršenstvo dodira, primanje lopte "kao da je izduvana" uz nevjerovatnu eleganciju pokreta. Zagrijavanje koje je do danas ostalo zapamćeno među ljubiteljima fudbala. Na Napolijevim utakmicama na stadionu San Paolo nemoguće je da prije početka utakmice ne čujete "Live is life", a svi se sjete samo jednog čovjeka - Diega Armanda Maradone.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog