BiH

MMF: Ekonomski rast u BiH će pasti za 5%, a u 2021. će se oporaviti

Očekuje se da će uticaj pandemije stvoriti brzo pogoršanje vanjskih računa; Očekuje se da će ekonomija 2020. pasti pet posto, a 2021. oporaviti se na 3,5 posto;

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je odobrio oko 361 milion američkih dolara ili 333 miliona evra, u hitnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu (BiH) u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). To će pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe za platnim bilansom zbog globalnog izbijanja pandemije COVID-19.

Iz MMF su saopštili da RFI pruža brzu i ograničenu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suoče sa hitnom potrebom platnog bilansa, bez potrebe za cjelovitim ekonomskim programom ili pregledima. RFI može pružiti podršku za ispunjavanje širokog spektra hitnih potreba, uključujući one koji proizlaze iz šokova cijena robe, prirodnih katastrofa, sukoba i situacija nakon sukoba. Finansijska pomoć u okviru RFI pruža se u obliku neposredne kupovine.

Očekuje se da će kratkoročni ekonomski uticaj u BiH biti znatan, što će rezultirati brzim pogoršanjem vanjskih računa i hitnim potrebama platnog bilansa. Očekuje se da će se ekonomski rast 2020. smanjiti za 5 posto, a 2021. oporaviti na oko 3,5 posto.

RFI će podržati napore vlasti na povećanju potrošnje za obuzdavanje ljudskih troškova COVID-19 i ublažavanju njegovog ekonomskog uticaja. Vlade BiH planiraju značajno fiskalno širenje kako bi povećale zdravstvenu i socijalnu potrošnju. Ovo finansiranje MMF-a će igrati vitalnu ulogu u kataliziranju hitne pomoći međunarodne zajednice, posebno EU-a.

"MMF će i dalje pomno pratiti situaciju u Bosni i Hercegovini i spreman je dati savjete o politici", poručili su iz MMF-a.

Nakon sjednice Izvršnog odbora, Tao Zhang, zamjenik generalnog direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg, izjavio je:

„Bosanskohercegovačka ekonomija pati od pandemije COVID-19, koja je stvorila hitnu potrebu za platnim bilansom. 

Kratkoročno, za ublažavanje zdravstvenog i ekonomskog uticaja pandemije prioritet je povećati potrošnju na zdravstvo, proširiti socijalna davanja i pružiti podršku firmama za održavanje zaposlenosti. Vlasti su se obvezale vratiti fiskalnom stavu koji stabilizuje dug nakon što se situacija normalizuje.

Očuvanje aranžmana valutnog odbora i povećanje otpornosti bankarskog sistema igraju presudnu ulogu u obnavljanju vanjskih i unutrašnjih bilansa. Visokofrekventni nadzor banaka, uključujući njihovu likvidnost i kvalitetu imovine, presudan je u ovom trenutku."

 

Frontal/D.S.

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog