Svijet

"Priča o dvije pandemije sa nejednakom žrtvom": Američki milijarderi povećali svoje bogatstvo za vrijeme panedmije

Bogatstvo američkih milijardera, uključujući osnivača Amazona Džefa Bezosa i šefa kompanije Tesla Elona Maska, povećalo se za gotovo 10% tokom tekuće pandemije COVID-19, navodi se u izvještaju koji je objavio Institut za političke studije (IPS).

U periodu između 1. januara i 10. aprila ove godine 34 najbogatija američka milijardera povećali su svoje bogatstvo za desetine miliona dolara, navodi se u izvještaju,  prenosi Rojters.

Porast bogatstva američkih najbogatijih muškaraca dogodio se u periodu u kojem je čak 22 miliona Amerikanaca podnijelo zahtjev za nadoknade zbog nezaposlenosti.

Čak i kada se globalna ekonomija suočila s recesijom, tehnologije i platforme poput Zuma, su zbog porasta upotrebe video konferencija i tehnologija zbog rada od kuće i na daljinu, povećale neto vrijednost osnivačima tih kompanija.

"Ovo je priča o dvije pandemije, sa vrlo nejednakom žrtvom", rekao je Čak Kolins, koautor izvještaja.

Prema izvještaju IPS-a, osam od tih milijardera, uključujući Bezosa, osnivača kompanije Zum Video Eric Juan i Maska, zabilježilo je skok ukupne neto vrijednosti od milijardu dolara.

Mask ima 18,5% udjela u Teslinim akcijama, što je od početka godine poraslo preko 73%, jer su trgovci smtrali da je uticaj pandemije krtkoročan.

Bezos posjeduje oko 15,1% dionica Amazona, koji je ove godine porastao za gotovo 31% jer su internetske narudžbe na njegovoj platformi porasle zbog ljudi koji borave u zatvorenom.

U posljednjoj deceniji, bogatstvo američkih milijardera skočilo je preko 80,6% prilagođeno inflaciji, dodaje se u izvještaju.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog