EU integracije BiH

EU donirala BiH 40.000 jedinica visoko kvalitetnog materijala za kontrolu testova na virus korone

Evropska unija je juče isporučila 40.000 jedinica visoko kvalitetnog materijala za kontrolu testova na virus korone Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci. Kontrolni materijal ima za cilj kalibraciju opreme za testiranje na COVID-19 kako bi se povećala pouzdanost testiranja.

Ovaj materijal se trenutno isporučuje širom Evropske unije. Nakon zahtjeva za pomoć, EU je odlučila da donira kontrolni materijal Bosni i Hercegovini i drugim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Ambasador EU u BiH Johan Zatler naglasio je važnost saradnje i solidarnosti i podrške u ovim teškim vremenima za sve, a posebno za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe: 

„Testove su razvili naučnici iz Evropske unije u Zajedničkom istraživačkom centru u Belgiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti osigurati 40.000 komada ovih testova za BiH. Ovo je još jedan dokaz solidarnosti EU. Dozvolite da iskoristim priliku da se zahvalim svima onima koji su prvi na udaru, ljekarima, medicinskim sestrama, i drugim radnicima u zdravstvu na fantastičnom poslu koji obavljaju u ovoj zemlji. Svi im dugujemo duboku zahvalnost", rekao je Zatler.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Prof Dr Sebija Izetbegović izjavila je: „Zahvalni smo EU na ovoj donaciji, koja će biti upotrjebljena u procesu testiranja. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je do sada uradio 7.415 testiranja i vrlo smo zadovoljni rezultatima, koji su provjereni u laboratoriju u Berlinu i kao takvi su prihvaćeni od strane supervizije“.

Kontrolni materijal su proizveli naučnici Evropske unije u Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) u Belgiji.

Evropska unija izdvojila je 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je 7 miliona evra usmjereno za hitne medicinske potrebe.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog