Društvo

Evo kako su karikaturisti vidjeli svjetske događaje (FOTO)

Prikaz neke stvari, osobe ili događaja sa pretjeranim isticanjem nekih njihovih osobina naziva se karikatura.

Ljudima su karikature oduvijek bile posebno zanimljive, jer su prikazivale stvarnost na duhovit i satiričan način, a evo kako su svjetski karikaturisti vidjeli događaje koji su obilježili prethodni period.

Pandemija COVID-19 svakako zaokuplja veći dio svjetske pažnje, pa je tako zaokupila i pažnju karikaturista. Međutim, ono što nas svakako čeka u budućnosti, i sa čime ćemo morati da se suočimo, su klimatske promjene.



Takođe, ono što je odjeknulo prethodnih dana, jeste izjava predsjednika Donalda Trampa u kojoj navodi da ta zemlja obustavlja finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije.


U jeku pandemije, ta vijest je imala globalni odjek, što su karikaturisti svakako zapazili.


Narodna poslovica kaže: ’’Na muci se poznaju junaci’’, a pandemija COVID-19 je svakako muka koja je zadesila sve nas. Mnogi su se isprva ponijeli sebično, pa je tako dosta govora bilo o evropskoj (ne)solidarnosti, gdje su negodovanja iz Italije bila poprilično glasna.


Pored svega ovoga, pandemija je svakako promijenila stil života ’’malog čovjeka’’, prosječnog građanina, koji za razliku od nekog boljeg vremena, kada je provodio svoje slobodne dane u prirodi, danas mora da provodi u svojoj kući čuvajući svoje i zdravlje drugih ljudi, što je svakako vidljivo iz pustih parkova i izletišta.


Takođe, cijena nafte na svjetskom tržištu je značajno opala, jer je smanjena potražnja dovela do gomilanja ovog energenta, što je uticalo na samu njegovu cijenu, a skladišnog prostora je sve manje. Kao značajan faktor u globalnoj ekonomiji, karikaturisti su na zanimljiv način prikazali trenutnu situaciju na tržištu nafte.


Izvor: politico.eu

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog