Nauka

На Марсу текла река дуже од 100 хиљада година (ВИДЕО)

Помоћу снимака површине Марса научници су раније утврдили да је на тој планети давно било пуно текуће воде. Али сада су пронашли прве доказе о реци која је текла „Црвеном“ планетом дуже од 100.000 година.

Геолог Франческо Салесе и његове колеге са Универзитета Утрехт у Холандији открили су високу стеновиту литицу на северозападном рубу Марсовог ударног кратера (базена) Хелас, коју је чини се изрезбарио током времена ток древне реке, преноси хрватски Индекс.
 
Наиме, како реке теку, полажу седимент који се накупља у слојевима. Литица коју су научници уочили на Марсу висока је око 200 метара, а широка 1,5 километара. Процењене седиментне стене старе су око 3,7 милијарди година. Да би такав тип литице могао да се формира на Земљи, морала би је исклесати река која тече најмање 100.000 година.
 
Салесе и његов тим пронашли су ову литицу користећи се сателитским подацима с камере Хајрајс која се налази на НАСА летелици Марс Реконисенс Орбитер.
 
"Да би настао депозит дебљине 200 метара, потребан је константан проток значајне количине текуће воде. То значи да је ова река морала да тече током целе године, што упућује да је Марс једном давно имао циклус падавина сличан ономе на Земљи“, рекао је Салесе.
У базену Хелас, на јужној хемисфери Марса, некада су се налазила велика језера, мрежа река и делта.
 
"Геолошка подручја попут ових кључна су у потрази за доказима древног живота на Марсу", нагласио је Салесе и додао да ће НАСА-ин ровер Персеверанс, који би требло да буде лансиран у јулу или августу, истражити сличне наслаге стена на једном другом подручју „Црвене“ планете.
 
 
Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog