Društvo

Svjetski dan i nedjelja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Svjetski dan Crvenog krsta obilježava se svake godine 8. maja, na dan rođenja Anrija Dinana, osnivača jednog od najmsovnijeg i najstarijeg humanitarnog pokreta u svijetu. 

Crveni krst je međunarodna humanistarna organizacija sa preko 97 miliona volontera širom svijeta i ciljem da sprečava i olakšava ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje i da obezbijedi poštovanje ljudskog bića, naročito u vrijeme oružanih sukoba i drugih vanrednih stanja, da radi na sprečavanju bolesti i na unapređenju zdravlja i socijalne zaštite, da podstiče dobrovoljnost i stalnu spremnost članova Pokreta da pruže pomoć i opšte osjećanje solidarnosti prema svima kojima je potrebna njegova zaštita i pomoć.

Osnivač Crvenog krsta, Anri Dinan, porijeklom iz bogate porodice iz Ženeve, se nakon studija posvjetio bankarstvu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, našao se u sred krvave bitke kod grada Solferino.


Promjenio je svoje planove, krenuo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mjesta da pruže pomoć ranjenim vojnicima. Došao je na ideju da u svakoj državi u svijetu treba da postoji organizacija koja će da služi kao pomoć bolesnim i ranjenim u sukobu, bez obzira kojoj strani pripadaju. 

Posvjetio je svoj život osnivanju i jačanju Crvenog krsta, bakrotirao je i završio u bijedi. Ipak, njegova ideja je nastavila da se razvija i Crveni krst je postao prihvaćen od cijelog svijeta.

Početkom dvadesetog vijeka, Anri Dinan je dobio Nobelovu nagradu za mir, postavši tako prvi dobitnik ove izuzetne nagrade. Novac od nagrade Dinan je donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama.

Na prostorima Bosne i Hercegovine prvi oblici organiziranja Crvenog krsta pojavljuju se 1914. godine. Tada formirana organizacija zvala se Bosanskohercegovačko društvo za pomoć i dobrovoljnu sanitarnu njegu u ratu i u slučaju opšte nevolje u mirno doba i imala je identične ciljeve kao i Crveni krst. U novembru 2001. godine Društvo Crvenog krsta BiH je primljeno u članstvo Međunarodne federacije društava Crvenog krsta. 

Društvo djeluje na teritoriji cijele BiH, a a čine ga Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Republike Srpske i Crveni krst/križ Brčko Distrikta BiH i sve njihove organizacije.

Crveni krst Republike Srpske osnovan je nakon izbijanja ratnog sukoba 1992. godine kada je došlo do raspada Crvenog krsta Bosne i Hercegovine. Strukturu CKRS čine 57 Opštinskih organizacija CK 6 Gradskih organizacije CK, Skupština, Republički odbor, Nadzorni odbor.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Crvenog krsta i Nedjelje Crvenog krsta, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svim zaposlenim, volonterima i članovima Crvenog krsta. Naglasila je da Crveni krst Srpske daje velike dopinose društvu i izrazila posebnu zahvalnost za posvjećen rad ove organizacije u vrijeme borbe protiv pandemije izazvane virusom korona. 


„Mogu reći da su naši volonteri najveći heroji ovoga vremena. Heroji koji rade iz čiste ljubavi prema drugima. Svaka čast drugim herojima, ali mogu reći da su naši volonteri diplomirani heroji, koji nesebično daju sebe rizikujići da u ovakvim teškim situacijima,  bez osiguranja i bez finansijskih efekata, rade i pružaju podršku. I to je naša najveća snaga“ – rekao je Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa u BiH. 


 
 Frontal/A.G.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog