FOTO

Дан побједе: Пад нацистичког Берлина

Послије скоро четири године интензивне борбе, совјетске снаге су коначно започеле напад на Берлин 16. априла 1945. године.

Нацистичка Њемачка је напала  СССР у јуну 1941. године и процјењује се да је живот изгубило око 25 милиона цивила и војника. 

Након што су Совјети узвратили, Хитлерова Њемачка је на кољенима. Осиромашени и неорганизовани гарнизон од око 95.000 војника суочио се са двије пуне групе совјетске војске које су нападале са истока и југа. 
 
Укупно је око 1,5 милиона совјетских трупа опколило, а затим напало главни град. Била је то посљедња велика ратна офанзива у Европи, пише Би-Би-Си.
 

Совјетске снаге су опколиле град и напале га са земље и из ваздуха 
 

Цивили напуштају Берлин док Совјетске снаге нападају. 
 
Адолф Хитлер је одбио да напусти град и своје посљедње дане је провео у бункеру у центру Берлина. Посљедњи пут се појавио "изнад земље" на свој 56. рођендан како би додијелио медаље онима који су бранили град. Тог истог дана Совјетске снаге су почеле са бомбардовањем центра града. Берлин је био у потпуности опкољен до 23. априла. 
 

Нацисти су користили старце и дјецу у одбрани града. На слици је Хитлер који додјељује медаље дјеци војницима. 

 
Нацистичке снаге су биле надјачане и ништа није могло успорити Совјете. 
 
Адолф Хитлер је 30.априла 1945. године извршио самоубиство, дан након што се оженио Евом Браун. Њихова тијела су изњета на површину и спаљена на кратеру бомбе. 
 
Недуго затим, совјетске снаге заузеле су гранатама оштећен Рајхстаг. Позната фотографија приказује совјетског војника који је изнад историјске зграде парламента подизао заставу СССР-а.

 
Градски званичници су се предали 2. маја, иако је борба настављена до краја рата. 
 

 
Британски премијер Винстон Черчил посјетио је Берлин у јулу 1945. године и сјео на столицу испред Хитлеровог бункера. 
 
 
Фронтал/А.Г.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog