Društvo

"Stara škola" u Kruševu Brdu – spomenik prošlih vremena

Po dolasku 1929. godine na upravljanje novonastalom pokrajinom – Vrbaskom banovinom, jednom od devet banovina Kraljevine Jugoslavije, Svetislav Tisa Milosavljević postaje njen prvi ban. Sticajem raznih istorijskih dešavanja, Banja Luka postaje sjedište Vrbaske banovine.

Ban Milosavljević je u našim krajevima zatekao veoma tešku situaciju po svim kriterijumima. Bila je to najnerazvijenija banovina od svih devet. 

Međutim, takva situacija nije pokolebala bana Milosavljevića, velikog borca i vizionara. Odmah je počeo sa velikim projektima u cijeloj banovini. Za svega četiri i po godine upravljanja, iza bana su ostali kilometri i kilometri puteva, mostova, raznih kulturnih, istorijskih i sportskih ustanova, za njegovo vrijeme izgrađeno je stotine osnovnih škola sa ciljem obrazovanja i opismenjavanja naroda. Tada je počelo masovno opismenjavanje naroda na ovim prostorima, do tada su škole bile rijetke pogotovo u seoskim sredinama. 

Jedna od prvih novoizgrađenih škola bila je i osnovna škola u Kruševu Brdu, selu podno Vlašića u kotorvaroškom srezu. Osnovna škola u Kruševu Brdu, ili kako je danas većini mještana poznata kao „stara škola“, izgrađena je i osveštana ljeta 1930. godine uz pomoć mnogobrojnog naroda tog kraja. Škola je osveštana po obredima obje konfesije iz Kruševa Brda. Ove godine je 90 godina postojanja stare škole, male škole karakterističnog izgleda, izrađena od sedre.


Narod je gradio školu za sebe, za svoju djecu – za svoju budućnost, zapravo gradio ju je sa vjerom u bolji život! 

Mjesto gdje su naši pradjedovi učili da čitaju i pišu, mjesto koje je poslužilo kao bolnica u zla vremenima koja je bila bombardovana od strane njemačke avijacije, mjesto u kojem se nalazio mjesni ured, mjesto iz čijeg podruma se širio miris vrućih somuna, mjesto gdje su nastajala prijateljstva za cijeli život, i mjesto gdje su se dešavale prve simpatije i prve ljubavi... Sve je to stara škola – spomenik sjećanja i istorije!

Nažalost, za 90 godina postojanja stara škola nije se oduprla zubu vremena. Narod Kruševa Brda se mahom raselio po svijetu poslije rata 90ih godina. A stara škola se prije nekoliko godina urušila i prokišnjava, krovna konstrukcija je propala.

Prije dvije godine, grupa dobrovoljaca krenula je sa idejom obnove stare škole, počeli su sa čišćenjem škole i uklanjanjem propale kontrukcije. Potom je urađen idejni projekat kojim se predviđa nova noseća i krovna konstrukcija, ali uz zadržavanje njenog autentičnog izgleda.


Ideja koja stoji u pozadini obnove stare škole je otvaranje etno muzeja, gdje bi se izlagali razni predmeti i narodna nošnja iz našeg kraja, stare fotografije, knjige i dokumenti itd.

Kroz etno-muzej ova grupa dobrovoljaca želi da sačuva uspomene na nekadašnji život naroda ovog kraja i na specifične narodne običaje. Priča iza etno-muzeja jeste da se sačuva tradicija i prenese na njihovu djecu, goste i prijatelje, ali u budućnosti i za posjetioce i turiste, da ih upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja. Jer kako kaže izreka: „Nemoguće je razumjeti vlastitu tradiciju ako je ne povežeš sa ostalima“ .

Iz Udruženja mladih "Heroj" iz Kotor Varoši, kazali su da žele da pozovu sve ljude rodom iz Kruševa Brda i sve dobre ljude da im pomognu u ovom projektu, da sačuvaju dio istorije podvlašićkog kraja.

Osnovan je organizacioni odbor i u toku su pripreme za početak radova na obnovi. 

Za više informacija obratite se na Fejsbuk profilu Vileno Kolo.


Frontal

          

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog