Društvo

USAID and UNICEF obezbjeđuju 1600 higijenskih paketa za romske zajednice u Bosni i Hercegovini

Direktorica Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država za BiH (USAID) Nancy J. Eslick i predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan uručile su donaciju - higijenske pakete romskoj zajednici u naselju Malo Čajno u opštini Visoko.

Ova donacija je dio većeg odgovora USAID-a i UNICEF-a pogođenim populacijama, kojom se odgovara na hitne zahtjeve vlada na svim nivoima. Sredstva u iznosu 500.000 USD je USAID plasirao preko UNICEF-a kako bi koordinisali odgovorom, sa fokusom na komunikaiciju o rizicima, mentalnu i psihosocijalnu podršku, nabavku setova za higijenu i promociju najznačajnijih promjena ponašanja na nivou zajednica.

„Romska djeca i zajednice su među najosjetljivijim s obzirom na socio-ekonomske okolnosti, Postoje velike razlike između Roma i drugih populacija kad je riječ o pokrivenosti osnovnim socijalnim uslugama, uključujući vakcinaciju. Prema posljednjim dostupnim sveobuhvatnim podacima puna imunizacija romske djece iznosila je samo 4%. To je neprihvatljivo. Sada radimo zajedno sa Romima i romskim zajednicama na povećanju imunizacije romske djece. Istovremeno trebamo im osigurati dodatna sredstva za ličnu zaštitu i poboljšati higijenu kako bi se smanjio daljnji rizik od infekcije, a samim tim i nejednakosti koje postoje”, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Događaju su prisustvovali predstavnici Opštine Visoko i članovi romske zajednice iz naselja Malo Čajno.

„Romi prožljavaju siromaštvo i socijalnu isključenost teže od gotovo svih drugih marginalizovanih grupa. Međutim, za Rome su siromaštvo i socijalna isključenost dodatno složeni i intenzivirani dubokim predrasudama i diskriminacijom. Od pojave COVID-19, američka vlada uputila je više od 900 miliona američkih dolara pomoći, posebno usmjerenih u borbu protiv pandemije u više od 120 najugroženijih zemalja širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ipak, USAID ne pruža samo novčana sredstva. Obezbjeđujemo tehničku pomoć, obuku, izgradnju kapaciteta, jačanje zdravstvenog sistema i lijekove koji spasavaju život. Pratimo situaciju u BiH i planiramo po potrebi dodatnu pomoć“, izjavila je direktorica USAID-a u Bosni i Hercegovini, gđa Nancy J. Eslick.

Mujo Fafulić, predstavnik NVO “Romalen” Kakanj primio je donaciju i objasnio situaciju u romskim zajednicama.

”Pomoć USAID-a i UNICEF-a veoma je bitna za ovu zajednicu, koja je pomalo i zaboravljena i zapostavljena jer nije negdje u centru grada, tako da im je ovo dobro došlo. Zbog pandemije koronavirusa ograničeni su da bi išli bilo gdje i zaradili neki novac za svoju porodicu, te im obezbijedili hranu i higijenske potrepštine. Hrana je ono bez čega se ne može živjeti pa oni i ono malo novca što imaju troše na to, a za higijenu koliko ostane. USAID i UNICEF danas su podijeli pakete za 75 porodica iz zajednice Mala čajna iz Visokog, a u paketima su sapuni, šamponi, sredstva za dezinfekciju, deterdženti za suđe i slično. Siguran sam da im to mnogo znači u ovo vrijeme kada je održavanje higijene možda i bitnije nego inače,” kazao je Mujo Fafulić, član NGO Romalen Kakanj.

Ista donacija danas je uručena romskoj zajednici u Gorici u Sarajevu. U narednih nekoliko sedmica oko 1600 romskih porodica širom BiH će dobiti ove higijenske pakete.


 

Izvor: unicef.org
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog