Region

Сукоби у Црној Гори због хапшења владике Јоаникија и свештеника (ФОТО/ВИДЕО)

У Никшићу, Пљевљима, Беранама и Будви синоћ су организовани протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Српске православне цркве.

Сукоби на улицама градова Црне Горе послије хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и десет свештеника.

Највећи сукоби народа и полиције десили су се у Никшићу и Пљевљима.

Полиција је, уз употребу сузаваца и шок-бомби, растјерала окупљене, а народ је узвратио каменицама. Било је повријеђених, међу којима и једно дијете.

Саопштено је да су у сукобима повријеђена 22 полицајца.

На информативни разговор полиција је привела неколико лица. 

Поред пребијања младића у Пљевљима који је изазвао згражавање у јавности, на друштвеним мрежама у Црној Гори се брзо проширила вијест да је „разваљен“ од батина и малољетни брат свештеника Српске праославне цркве(СПЦ) Милоша Цицмила у Никшићу.

Отац Цицмил се тим поводом огласио статусом на Фејсбуку.

„Вечерас је у Никшићу мој малољетни рођени брат (16) од стране полиције „разваљен“ од батина јер је узвикивао да НЕ ДА СВЕТИЊЕ. Прво је добро испрскан бибер спрејом по очима у облаку сузавца приде, иако оштећеног вида и асматичар, а затим чизмама шутиран у главу и ударан пендреком“, написао је свештеник.

Током јучераршњег дана су јаке полицијске снаге сузавцем и употребом силе разбиле блокаду магистралног пута код Андријевице и том приликом ухапшено је више људи.

Након што је Демократски фронт прво најавио да ће вјернике позвати да блокирају саобраћајнице, на позив Епископског савјета Српске православне цркве и митрополита Амфилохија одустали су од те одлуке. Хиљаде вјерника широм Црне Горе на улицама је дало подршку свештенству, поручујући -"Не дамо светиње", "Пустите владику".  


Подсјећања ради, никшићка полиција је послије литије која је одржана поводом славе Свети Василије Острошки, привела епископа будимљанско-нишићког Јоаникија и свештенике.

Епископу Јоаникију и седморици никшићких свештеника је након саслушања одређен притвор од 72 часа.

Полиција им је претходно уручила налоге за саслушања у Парохијском дому, како би прикупили информације о Световасилијевској литији.

Жалбе на притвор које су уложили адвокати свештеника и епископа Јоаникија су одбијене.

 

Извор: ртрс/спутњик
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog